post

Foto’s Stichting Zorgdier

Stichting ZorgdierVoor Stichting Zorgdier maakte ik een serie foto’s van een sessie bij een verzorgingshuis in Tilburg. De stichting bezoekt cliënten met bepaalde zorgbehoeften, met name op het communicatieve vlak, en doet dit met behulp van speciaal opgeleide en geselecteerde katten en honden. Contact tussen mens en dier is altijd al veel directer geweest dan dat tussen mensen, door de afwezigheid van bijvoorbeeld verwachtingen, vooroordelen, doelen. Het resultaat is dan ook regelmatig verbluffend. Cliënten die doorgaans weinig tot geen respons tonen, geven plotseling ‘tekenen van leven’. Ze reageren op de dieren zoals iedereen dat doet. Kijk maar eens naar mensen die op een feestje een kat voorbij zien scharrelen. Onwillekeurig kijkt men naar het dier en wil men het even bij zich roepen. Die onzichtbare band tussen dieren en mensen gebruiken de medewerkers bij Stichting Zorgdier als een extra hulpmiddel bij de ‘behandeling’ van cliënten, van (autistische) kinderen tot bejaarden met psychische klachten of dementie.

De foto’s zijn inmiddels samen met het interview geplaatst in kattenblad Majesteit.

Stichting Zorgdier in Kattenblad MajesteitStichting Zorgdier in Kattenblad Majesteit

Reacties

    • jack zegt

      Met doelen bedoelde ik natuurlijk grotemensendoelen. En een kat is geen hond hè ;). Die komt en gaat als hij er zin in heeft. En een hond is constant gefixeerd op z’n baasje, ook als het nog geen etenstijd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>