Afschieten ‘verwilderde’ huiskatten

Poster ter ondersteuning petitieMijn kat Mickey mocht van mij nooit naar buiten, behalve op het balkon. Ik woon in een flat met aan weerszijden een drukke weg en een druk fietspad met aangrenzend parkeerterrein. Katten die ik hier in de buurt zie zijn ofwel dood of erg schichtig. Het leek me dus van het begin af aan beter om mijn kat binnen te houden en hem daar alle vrijheid te gunnen die ik hem maar kon geven. Toch heb ik hier altijd wroeging over gehad. Een kat is in eerste instantie toch een ‘buitenbeest’. Zelfs katten die jaren achter elkaar alleen maar binnen zijn geweest zullen, na een korte periode van gewenning, altijd gebruik gaan maken van de mogelijkheid naar buiten te gaan. Sommigen blijven in de buurt van de voor- en achtertuin, anderen gaan de wijk verkennen, en sommigen vertrekken opeens naar ‘elders’, om een paar dagen of weken later plotseling weer op de stoep te staan voor je huis.

De wroeging die ik voelde om het binnenhouden van mijn kat is momenteel wat minder. Al zou ik aan de rand van de stad wonen of in een dorp, ook dan is het voor de kat misschien het beste om binnen te blijven. Jagers schieten namelijk niet alleen maar konijnen, vossen of reeën af, maar ook katten. Het gaat dan om de zogenaamde ‘verwilderde’ huiskat die aanzienlijke schade zou toebrengen aan flora en fauna. In dat geval heeft een jager van de provincie Brabant toestemming het dier af te schieten. En dat gebeurt ook, alleen al in Brabant zo’n 2000 katten per jaar. Alleen, hoe herken je een verwilderde kat? Hoe vaak zie je tijdens een wandeling niet ergens een kat lopen in een veld of bos of verscholen in het gras? Het is aan de jager om te beslissen of het om een verwilderde huiskat gaat en of hij de trekker zal overhalen of niet. Jagers onder elkaar maken zich wijs dat ze het verschil wel weten, de Dierenbescherming weet inmiddels wel beter:

Gezien de vele meldingen die de Dierenbescherming binnen krijgt met betrekking tot verdwenen of aangeschoten huiskatten kunnen wij concluderen dat jagers geen onderscheid kunnen maken tussen zwerfkatten, waarvoor gemeenten wettelijk verplicht zijn 14 dagen opvang te verzorgen, en verwilderde katten. Alleen daarom al zien wij bezwaar tegen het afschieten van verwilderde katten, zoals voorgesteld wordt in het Exoten Deelplan. Daarbij zijn wij van mening dat de Verwilderde Kat een goede aanvulling is op het toch al sterk gereduceerde aantal roofdiersoorten in Nederland. Die soorten die dan nog over zijn worden vervolgens nog eens sterk bejaagd. Om een voorbeeld te geven, zo’n 20.000 vossen worden elk jaar afgeschoten in Nederland. Wie houden anders muizen en ratten populaties onder controle? De ongediertebestrijder?

Een uitspraak of een forum van een jagers zegt ook genoeg: ‘Vanmiddag een kat in het jachtveld gespot. Deze had geen kattebel om. Kun je er dan van uitgaan dat dit een verwilderde kat is? Of moet je er van uitgaan dat ie in de buurt een baasje heeft? En als je hem schiet, en het blijkt een huiskat te zijn, ben je dan de klos??’ Of deze: ‘Wij hadden een kat met halsband en naamkokertje om, zo van de een op de andere dag was hij weg. Na ongeveer 3 weken kwam hij weer thuis, helemaal mager en als ik hem oppakte gaf hij pijn aan, ermee naar de dierenarts en een foto laten maken, wat bleek hij zat vol met hagel. Ik heb altijd gedacht dat hij per ongeluk door een jager geschoten was, sinds ik op jachtfora kom weet ik wel beter.’ Kortom, ze schieten maar wat raak. Het is nu eenmaal een hobby nietwaar, dat jagen?

Om deze kwestie en vele andere vraagtekens rondom de jacht ter discussie te stellen, is de werkgroep Brabant van de Partij voor de Dieren een petitie gestart. Ter ondersteuning van de actie heb ik een poster gemaakt die gedownload kan worden vanaf de website van Jachtmisstanden Brabant.

Klik hier om de petitie te ondertekenen »
Website Jachtmisstanden Brabant »

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Reacties

 1. Ch1po zegt

  En iedere fietstocht toont aan de auto’s enorme slachtingen veroorzaken onder de fauna. Maar dan hoor je niemand over faunavervalsing.

 2. Harrie van Kempen zegt

  “Hoe vaak zie je tijdens een wandeling niet ergens een kat lopen in een veld of bos of verscholen in het gras?”

  Juist, en dáár gaat het nou net om. Daar horen katten niet thuis en ze veroorzaken daar (jagers als ze van nature zijn) verstoring, verontrusting en schade aan en van de natuur. Katten zijn hobbybeesten van mensen, HUISkatten, en daarom horen ze, net als uw Mickey, inderdaad thuis te zijn. Net als overigens mijn eigen twee prachtige britse kortharen. Want katten zijn geweldige beesten…. voor t h u i s ..!!

 3. Michael zegt

  Mensen zouden verplicht hun kat binnen moeten houden (incl. tuin). Zo hebben anderen geen hinder van andermans huisdier. En vogels e.d ook niet. Het zou wettelijk vastgelegd moeten worden. Het argument ‘dat het de natuur is’ slaat werkelijk nergens op. Het is faunavervalsing ten top. Het wemelt hier bv in de wijk van de katten; er zit geen vogeltje in mijn tuin. Engels onderzoek heeft aangetoond dat huiskatten enorme slachtingen veroorzaken in vogelpopulaties. Wanneer ik in natuurgebieden katten zie lopen, mogen ze wat mij betreft weggevangen worden; terug naar de eigenaar met waarschuwing of asiel of een spuitje. Overigens; ik stem PvdD, maar in deze ben ik het zeer oneens met hun standpunt. Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt. Houd je kat bij je!

  • jack zegt

   Hoi Michael. Waar je over vertelt weet ik inderdaad van. Blijft een moeilijk punt vind ik. Ik hou ook van vogels en had niet graag gezien dat mijn kat regelmatig met eentje in zijn bek voor me was gaan zitten. Aan de andere kant, ik heb tien jaar lang een kat in huis gehad (flat) en altijd een gevoel van wroeging gehouden dat ik hem niet naar buiten kon laten. Dat verschilt per kat natuurlijk, maar die van mij wilde heel graag naar buiten. Overigens staat dit natuurlijk los van het zomaar ‘on sight’ afschieten van katten door jagers. Die kogels hebben een heel andere beweeg-reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *