post

AvanG schoenfabriek Moergestel

Kunst volgens Boudwijn Büch“Maak de schoen met de gedachte dat hij voor eeuwig is.” Dat was de lijfspreuk van oprichter Antoon van Gils van de AvanG schoenfabriek in Moergestel. Sinds 1860 werden daar schoenen gemaakt ‘van leersoorten van de hoogste kwaliteit en ontworpen om vele jaren dienst te doen’. Nu gaan mijn eigen schoenen meestal nooit langer mee dan een jaar of twee. Dan beginnen de stiknaden los te laten en het profiel van de zool aardig dun te worden. De schoenen van AvanG hadden een veel langere levensduur, het bedrijf zelf is er in 2001 mee moeten stoppen en werd toen overgenomen door Van Bommel, voor eventjes.

Op dit moment staat de fabriek alweer een aantal jaren leeg en moet het plaats gaan maken voor nieuwbouw, ook al wordt er voorlopig vooral nog over gezeurd en geklaagd door buurtbewoners. Dat het al zolang staat te verkommeren en de gemeente maar blijft plannen en er gebeurt maar niks. Alleen dan af en toe een paar fotografen die het wel leuk vinden om foto’s te maken van dit soort verkommernissen. Want die vinden die rotzooi blijkbaar mooi. Die kapotte ramen en afgebladderde muren. Misschien heeft het iets te maken met een uitspraak van Boudewijn Büch die daar op de grond lag, op een velletje van een oude scheurkalender: Kunst is het mooiste van alles. Daarom zijn kunstbloemen mooier dan zogenaamde ‘echte’ bloemen‘. En daarom zijn gebouwen met oude muren en lekkende daken vaak mooier dan nieuwe. Als je er maar niet meer in hoeft te wonen.

Klik hier voor foto’s van de AvanG schoenfabriek te Moergestel »

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Reacties

  1. Finy zegt

    De fotoserie geeft een goed beeld van het verval van de fabriek, zelf vindt ik de twee geopende ramen, waar de klimop naar binnen kruipt, zelfs mooi.Zou zo uit een film kunnen komen,b.v. van Dracula. Het heeft een bepaald sfeertje,met die mistige achtergrond… De afbrokkelende muur , met plaatjes van vergeten filmsterren,onderstrepen,in dubbel opzicht, extra de ondergang van de fabriek. Prachtig Jack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>