post

Bas Haring: Plastic Panda’s

Themamiddag biodiversiteit‘Uitsterven is jammer, maar geen ramp. De meeste soorten kan de mens best missen.’ Dat is, als ik recensies mag geloven, zo’n beetje de strekking van het nieuwe boek van filosoof Bas Haring. Hij vertelde er gisteren over tijdens een themamiddag over nut en noodzaak van biodiversiteit. De een zegt dat biodiversiteit letterlijk van levensbelang is, een ander twijfelt hieraan. Reden voor Bas Haring om dit te gaan onderzoeken.

De uitkomst van de middag was wel een beetje zoals verwacht. We weten het gewoonweg niet. Overleeft de mens als, zoals voorspelt door wetenschappers, 50% van alle soorten op aarde verdwijnen? Bas Haring verwacht van wel, Jaap Dirkmaat, voorzitter stichting Das en Boom, denkt van niet. Vanuit de zaal waren er natuurlijk heel wat kritische vragen en opmerkingen aan het adres van Bas Haring, en sommigen onterecht. Bas Haring heeft niet meer of minder gedaan dan heel wetenschappelijk onderzocht hoe het nu eigenlijk zit met die biodiversiteit. Hij juicht het uitsterven van diersoorten net zo min toe als alle andere mensen en is begaan met het lot van de dieren op deze wereld. Dat staat echter los van de vraag of biodiversiteit, het belang van het aantal soorten boven de aantallen, cruciaal is met betrekking tot de kwaliteit en het behoud van natuur. Dat is allerminst bewezen. Neemt niet weg dat we een dier als de panda graag willen behoeden van uitsterven. Niet omdat het dier zo belangrijk is voor het voortbestaan van vele andere diersoorten, de panda is eigenlijk evolutionair gezien maar een onhandig dier, maar omdat we van dit dier houden. Een menselijke keuze, geen natuurlijke.

Een hele interessante middag met veel stof tot nadenken. Persoonlijk vind ik dat we er zoveel mogelijk aan moeten doen om diersoorten voor uitsterven te behoeden. Omdat en daarom. Omdat we als mens ook maar eens moeten leren om met onze fikken van dingen af te blijven. En daarom ander leven het leven te laten leiden zoals het dit al duizenden of miljoenen jaren doet. Rotsen mag je van mij splijten zoveel je wilt, en atomen splitsen. Maar laat die ganzen vliegen en die muizen woelen. Gewoon en zomaar, uit liefde voor de natuur en alles.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *