En dat lijkt me een mooie uitspraak om zijn carrière als politicus definitief mee te beëindigen. Hoe kortzichtiger en zwart-witter wil je het hebben? Deze week vindt een internationale conferentie over ethiek en dierenwelzijn plaats in Utrecht met de naam Minding Animals. Staatssecretaris Bleker ziet een tweedeling in dierbeleving en tweeëndeelt daarom mensen in een groep die in Amsterdam of Den Haag woont en werkt (niet zomaar lukraak uitgekozen plaatsen als je het mij vraagt), en mensen die leven op het platteland (zoals hijzelf en dus heeft Bleker gelijk). Bleker zegt dat hij in landen als Polen en Roemenië, maar ook in Italië en Spanje, niet aan hoeft te komen met een begrip als de ‘intrinsieke waarde van het dier’, zoals dat in de wet in Nederland is verwoord. Bleker ziet fundamentalistische trekjes in het denken over het dier, waarbij het dier bijna wordt gelijkgesteld met de mens. (bron: Boerderij.nl / Jan Braakman). Daarna volgt nog een opmerking over dat de afgelopen drie- à vierhonderd jaar toch heel anders tegen dieren werd aangekeken dan nu en maakte hij een vergelijking met een dood paard. Een van zijn eigen paarden die kwam te overlijden en ondanks zijn grote verdriet bleef hij een ding heel duidelijk voor ogen houden: het is en blijft een dier. Ja, en dus???
Ik moet nu even denken aan twee woorden van filosoof Peter Singer: equal consideration. “The essence of the Principle of Equal Consideration of Interests is that we give equal weight in our moral deliberations to the like interests of all those affected by our actions.” Het principe komt voort uit het begrip speciesisme, discriminatie op grond van de soort. Vaak worden rationele argumenten hiervoor gebruikt, maar vandaag de dag stapelen de onderzoeken zich op waaruit blijkt dat steeds meer dieren een mate van bewustzijn bezitten en dat veel van deze dieren kunnen nadenken. De vraag is niet meer ‘of’ ze kunnen nadenken, maar ‘hoe’. Daarnaast bestond al een eerdere morele overweging: ‘The question is not if they can reason, nor if they can talk? But can they suffer?
Een voorbeeld van Equal Consideration of Interests: Een mens wil zich graag goed voelen, en anders geven ze er absoluut de voorkeur aan zich in een situatie te bevinden waarin ze zich goed voelen, boven een situatie waarin ze lijden. Als dit volgens ons zo is, dan hebben we hiermee ook morele verplichtingen jegens de wereld om ons heen, mens én dier. De verplichting ze goed te behandelen en pijn te voorkomen. Equal consideration of interests, irrespective of the species, gelijke beoordeling van belangen, onafhankelijk van de soort. Ik zie wat dat betreft fundamentalistische trekjes in het denken van Bleker.
Peter Singer gaf afgelopen maandag een lezing in de zaal van de Eerste Kamer in Den Haag.
Geef een reactie