post

Bloggen en taal

Een (taal)foutje is zo gemaakt tijdens het schrijven van een berichtje. Soms zie ik het meteen tijdens het schrijven, soms pas bij het bekijken van het concept, maar veel vaker nog tijdens het nalezen van het bericht als ik al op de knop ‘publiceren’ heb gedrukt. Dan klik ik snel op de knop ‘bewerken’ om het foutje te corrigeren, dan weer op ‘publiceren’ en vervolgens ga ik opnieuw kijken of alles wel klopt en geheid dat ik dan nog meer fouten zie.

Als hulpmiddel bij alle twijfels rondom spelling en juist woordgebruik heb ik een paar snelkoppelingen/bladwijzers in mijn browser staan, die van het taalunieversum, van Dale, taaladvies.net en onzetaal.nl. Maar zelfs met al deze hulpmiddelen maak ik nog steeds fouten die ik zelfs na tig keer doorlezen gewoonweg niet zie. Het komt zelfs regelmatig voor dat ik bij het toevallig lezen van een oud bericht nog foutjes zie of zelfs complete woorden die ontbreken. Maar daar is dus een reden voor, gelukkig maar.

Het is net ztioes als tsekt nog keunnn lzeen wavraan de mdiedslte leretts amallael op de vreekdere pelk satan, maar dan anders. Die tekst kon je lezen omdat de menselijke hersenen patronen (willen) herkennen en dat geldt ook voor veel schrijffouten die je maakt in zelfgeschreven teksten, daar lees je als het ware gewoon overheen.
Eigenlijk zou iedere weblogger een secretaresse in dienst moeten hebben of zouden webloggers onderling ‘paartjes’ moeten vormen waarbij de een steeds de teksten van de ander controleert. En af en toe afwisselen, want anders treedt ook daar weer patroonherkenning op.

Omdat ik geen geld heb voor een secretaresse (vrijwilligers zijn welkom) bij deze een algeheel geldig excuus voor alle fouten die er in mijn weblog staan en alle fouten die ik vast nog zal gaan maken. Ik zie ze niet.
Toch handig, die patronen.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *