post

Bomen en struiken

BomenDeze twee bomen (zie foto) staan achter mijn ouderlijk huis. Flat eigenlijk, maar ‘ouderlijke flat’ heb ik als uitdrukking nog nooit van gehoord. Ze staan er al zolang de flats er staan, zolang mijn ouders daar als eerste bewoners introkken en dus al zolang als ik leef. En je kent wel dat romantische beeld van ‘die boom heeft mijn opa nog geplant’ en ‘deze boom is wel honderd jaar oud!’. Maar ‘what about’ struiken?

De bomen worden elk jaar groter en het is nog nauwelijks voorstelbaar dat we daar vroeger met tien of meer kinderen uit de buurt ‘s avonds bij elkaar kwamen om te voetballen. De ouders hingen dan op het balkon om te kijken hoe hun kind het er van af zou brengen of om als ouder een scheidsrechterlijke ingreep te kunnen doen als de ‘sportiviteit’ uit de hand dreigde te lopen. Maar zoals de bomen er nu bij staan is een normaal potje voetbal niet meer denkbaar en zou elke hoge voorzet eindigen in een klimpartij.

StruikenMaar dan die struiken. De struiken op deze foto zijn net zo oud als de bomen en zullen ze misschien nog wel gaan overleven ook, maar niemand heeft het ooit over ‘die struik is wel honderd jaar oud’. En toch zijn het die struiken waar ik de meeste herinneringen aan heb. Verstoppertje spelen, hoog- en verspringen, hutjes bouwen, bijen en hommels vangen in jampotjes (sorry, zou het nu nooit meer doen), of als hangmat in de zomer.

Bij deze dus, een ode aan de struik. Misschien minder imposant als een eik of beuk, maar zeker zo mooi om van te houden als van een boom.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>