post

Brand varkensstal Deurne

Brand varkensstal DeurneInmiddels is het alweer bijna oud nieuws. Gisteren vroeg in de ochtend/nacht ontstond er brand in een grote stal met 450 zeugen en 1500 biggen. Eigenaar Eric van Ooij lag toen nog te slapen, zijn dieren al lang niet meer. De brandweer kon weinig meer uitrichten en richtte zijn aandacht met name op de stal ernaast. Daardoor kwamen alle dieren in deze stal om het leven. Op enkelen na…

Brand varkensstal DeurneToen ik arriveerde, rond een uur of elf in de ochtend, was iedereen aanwezig. De politie moest nieuwsgierigen en pers op een afstand houden, de brandweermannen stonden terzijde te wachten of ze nog iets moesten doen, een plaatselijk sloopbedrijf had zijn machines al paraat om de stal te gaan afbreken en de eigenaar van de stal stond te praten met de mensen van de verzekering. Het was nu alleen nog wachten op de dierenarts. In de stal waren namelijk nog varkens aanwezig die nog leefden maar volgens iemand van de politie zo erg aan de binnenkant verbrand waren dat ze moesten worden afgemaakt. De vraag is nu, waarom moet dat zolang duren? Ik begrijp dat een dierenarts tijdens een brand weinig kan doen, maar het was al 11 uur in de ochtend!

Brand varkensstal DeurneZoals vaak het geval is bij een dergelijke brand is het bijna onmogelijk foto’s te maken. De zaak ligt te gevoelig en men wil liever geen vervelende foto’s in de krant geplaatst zien. Die foto’s heb ik dan ook niet gemaakt. Wat ik wel kan vertellen is wat ik gehoord heb. Toen ik heel even langs de zijkant van de stal liep zag ik overal kapot gesprongen ramen. Daarachter een donker zwart gat. En uit dat gat kwam geluid. Een big of een zeug, ik weet het niet. Het klonk als een biggetje. Zacht schreeuwen, het lijkt een contradictie, maar het kan. Aan de voorkant van de stal stonden tientallen mensen die het druk hadden met hun eigen regels, hun eigen verantwoordelijkheden. Orde, veiligheid, verzekeringskwesties. En ondertussen die afschuwelijke pijnlijke dood van varkens die de pech hadden niet meteen te zijn gestikt in de rook. Ik begrijp hoe het werkt, met al die regeltjes, maar er is iets heel erg mis met het stellen van prioriteiten in dit soort situaties. Over de bouw en brandveiligheid van stallen heb ik het dan nog niet eens.

Reacties

 1. Nadine zegt

  laat de mensen toch gewoon hun werk doen, ellende gaat niet voorbij in de wereld, er is altijd wel wat. de mensen ruiken altijd geld, vooral diegene die zich er het meest aan storen en denken dat ze het allemaal zo goed weten voor een ander; maar nooit naar hunzelf kijken. als je ergens bitter over bent, reageer het dan niet af op iemand die het al moeilijk genoeg heeft, maar ga kijken hoe je van je bitterheid af kunt komen.
  in China worden mensen geslacht als ze zich misdragen, en zo zijn er nog veel meer landen waar dat gebeurd. Daar hoor je mensen niet zo snel over klagen. Verspilling en vervolging zal er altijd zijn. De grootste kunst van ons mensen is; Verdraagzaamheid, verdraagt elkander.
  Heb elkaar lief.
  Voor sommigen zo (h)eerlijk om een ander ergens op te kunnen betrappen – maar owee- als het andersom gebeurd.

  Verdraagzaamheid is het antwoord. Heb elkaar lief. Dan kun je nog wat bijdragen aan een betere wereld zodat je invloed positief zal zijn.
  Er zijn al genoeg debatten over hoe het niet moet.

 2. bettina zegt

  Ik wil er ook vanuit gaan dat dhr Van Oijen het er moeilijk mee heeft.
  Maar laten we het er met zijn allen over eens zijn dat er
  1. Te veel varkens gefokt worden
  2. Dat er te veel varkens in een ruimte worden gehouden
  3. Er veel meer respect voor dieren moet worden afgedwongen

 3. zegt

  zo het geen prioriteit zijn dat de boeren ook in hun stallen rookmelders installeren die verbonden is met hun woning?
  en zou er ook geen mogelijkheid zijn dat veeartsen vlugger reeageren op zulke toestanden?????
  het is niet omdat het dieren zijn dat ze niet moeten geholpen worden
  het is zelfs een plicht om ze te helpen dat ze niet onnodig moeten lijden

  • jack zegt

   @de waela rita Nu je het zegt, het is inderdaad vreemd dat er geen vroege melding kwam van een rookmelding. Of misschien zijn er wel rookmelders in de woning aanwezig, dat weet ik niet. Probleem met dit soort branden is nog steeds dat er binnen de stal een gesloten luchtcirculatiesysteem bestaat waardoor varkens binnen zeer korte tijd al stikken vanwege rook afkomstig van het andere uiteinde van een stal. En daarnaast, ze kunnen geen kant op. Al zouden de deuren van de stallen allemaal tegelijkertijd open gaan staan, de biggen en zeugen zitten opgesloten in hun houten of ijzeren ‘leefomgevingen’.

 4. Nicole zegt

  Wat een gelul! Hij had beter moeten weten toen hij die stal bouwde! En hij had in de loop de jaren aanpassingen kunnen doen!!!! En praten met de verzekering pffff, ga naar je dieren, als hij het zo erg vindT. Wat niet zo is anders geef je de varkens niet zo’n leven. Alleen maar geld ruikt ie!!!! Geen hoed woord voor deze boer!! Niks nada noppes

 5. Els zegt

  Ik denk niet dat het eerlijk is de heer van Oijen zo het vel over zijn neus te trekken. Zo makkelijk is het niet, je beesten te zien verbranden. Ik geloof niet dat hij dit zonder een traan te laten zijn beloop heeft laten gaan.

  Het is zo triest…. En ik hoop zo dat ervan geleerd is, zodat die arme varkens niet voor niets gecrepeerd hebben…

  Maar dat er niet juist gehandeld is… daar ben ik het helemaal mee eens.

  • jack zegt

   Hallo Els. Ik weet wel zeker dat de heer van Ooij het er moeilijk mee heeft gehad. Ik heb naast hem gestaan toen hij geïnterviewd werd, dus ik hoop niet dat ik de indruk gewekt heb dat hij op de een of andere manier ‘schuld’ heeft aan deze brand of de afloop hiervan. Ik denk wel dat er veel verbeterd kan worden aan de bouw van de stallen en zeker ook de manier van afhandeling na een brand.

 6. bettina zegt

  Ach, het zijn maar varkens. De heer Van Oijen zal wel goed verzekerd zijn. Gelukkig waren de verzekeraars wel snel ter plekke. Was er ook nog iemand van slachtofferhulp om de eigenaar op te vangen ?

  Schande wat er met dieren gebeurt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>