De jerrycan-tweet van Esther Ouwehand

Jerrycan Tweet Esther Ouwehand

De meesten zullen niet weten waar dit over gaat, zeker nu de tweet inmiddels is verwijderd. Een tweet over jerrycans? Het begon allemaal toen Esther Ouwehand van de PvdD tijdens een wandeling een aantal jerrycans tegenkwam bij een sloot, jerrycans met etiketten van bestrijdingsmiddelen. Ze was verbouwereerd en geschokt, met name natuurlijk omdat haar hele politieke leven in het teken staat van het beter omgaan met dieren, natuur en milieu. Ze plaatste dus een foto van de jerrycans inclusief omgeving op Twitter en vroeg meteen de RIVM om een kijkje te gaan nemen, want dit kan natuurlijk niet.

Een foutje is zo gemaakt, ook door een politicus. Fouten door politici zijn echter altijd voer voor tegenstanders om maar eens flink gebruik van te maken en dus volgden enorm veel tweets waarin zo’n beetje het mestoverschot van jaren over haar heen werd gegooid. Alle frustraties van tegenstanders van de PvdD werden samengeperst in hele akelige tweets waarin er niet veel van haar werd heel gelaten. Een kutpartij, een kutwijf, daar kwam het wel zo’n beetje op neer. Een enkeling was genuanceerder en wees erop dat ze er beter aan had gedaan eerst eens te onderzoeken hoe dat nu zat met die jerrycans in plaats van meteen de eigenaar van het land te beschuldigen van een milieumisdrijf, met locatie en al vermeld in een bijgevoegde screenshot van Google Maps.

Esther Ouwehand staat er juist om bekend erg goed erg goed op de hoogte te zijn van feiten. Alleen die dag niet, en ergens vind ik dat nog begrijpelijk ook. Ik ben geen politicus of onderzoeker, maar als je als wandelaar langs een sloot komt en je ziet een paar jerrycans liggen ‘met daarin een vies goedje dat slecht is voor de natuur’, lijkt het vrij duidelijk dat er iets niet in de haak is. Een foute interpretatie ligt in die situatie dus redelijk voor de hand. Had ze bij wijze van spreken een boer gezien die met een tractor bezig was zijn land te besproeien zou ze nooit een foto van die tractor hebben geplaatst op Twitter zonder eerst proberen te achterhalen wat er in het sproeisel zat. Esther is fanatiek en bevlogen en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, vandaar dat ze dan ook persoonlijk excuses is gaan aanbieden aan de eigenaar van het land. Volgens sommigen op Twitter te langzaam, maar je fout ontdekken, achterhalen hoe het feitelijk zit, contact opnemen met de boer, afspraak maken voor een ontmoeting, dat kost even tijd. Maar ze heeft het dan toch maar gedaan.

Ik ken Esther al behoorlijk lang, van ontmoetingen tijdens de eerste landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer en met tussenpozen in de jaren daarna. Eerst nog in de schaduw van Marianne Thieme, hoewel ze voor mij nooit in die schaduw heeft gestaan. Het ligt in haar aard om zich niet te prominent te willen opstellen, en juist naar leden toe was en is ze altijd hartelijk, geïnteresseerd en betrokken en het is altijd makkelijk om met haar contact te maken. En andersom dus ook, dat blijkt wel uit de manier hoe ze met dit misverstand is omgegaan.

Esther Ouwehand tijdens bijeenkomst met lezingen over proefdieren
Esther Ouwehand tijdens bijeenkomst met lezingen over proefdieren (Tilburg 2010)
Esther Ouwehand en poster Marianne Thieme
Esther Ouwehand