Ooit werkte ik in een fotowinkel en verkocht daar onder andere camera’s en lenzen. Daar werd meestal niet veel aan verdiend, en dus was het zaak om zoveel mogelijk erbij te verkopen. Tasjes deden het altijd goed, extra batterijen ook, en voor de objectieven waren er allerlei filters die ab-so-luut noodzakelijk waren. De meeste lenzen die we verkochten waren niet eens zo duur, dus het vergde soms wat overredingskracht om toch zo’n filtertje van al gauw een 60 of 80 gulden op een lens geschroefd te krijgen. Als mensen op vakantie gingen naar een zonnig land met een azuurblauwe zee kon je er behalve een UV-filter, voor scherpere (landschaps)foto’s, ook nog een polarisatiefilter bij verkopen. Luchten worden daardoor donkerder en wateroppervlak meer doortekening en minder schittering, en die vakantie maak je per slot van rekening maar één keer. Daarnaast beschermen filters objectieven tegen beschadigingen. Beter een filtertje vervangen dan een dure lens.
Vandaag de dag bezitten zo goed als alle objectieven een UV-coating, dus zo’n filter is niet meer nodig. Een polarisatiefilter kan in sommige situaties handig zijn, maar de keren dat ik hem het afgelopen jaar heb gebruikt kan ik op één hand tellen. De enige reden om nog een filter op een lens te schroeven zou zijn ter bescherming van de frontlens. Die overigens vele malen sterker is dan zo’n dun glaasje. Een goede zonnekap is in veel gevallen een net zo goede bescherming, zo niet beter, dan een ‘protect filter’. De enige reden waarom ik nog een filter op mijn lens zou schroeven is in situaties als aan zee, met opstuivend zand. Als je dan met je zakdoekje de frontlens wilt schoonwrijven en er zit hier of daar nog een korreltje zand, zou het weleens zo kunnen zijn dat dat korreltje sterker blijkt te zijn dan die mooie dure coating van de frontlens.
Om toch zo vaak mogelijk een filter te kunnen verkopen krijgen filters steeds langere namen, zo lijkt het wel. Had je vroeger van het merk B+W bijvoorbeeld een UV-filter met de naam ‘B+W 007 UV’, tegenwoordig heet zo’n ding een ‘B+W 007 Neutral Clear Protect Filter MRC Nano XS-Pro Premium’. Dat je goed beseft dat het hier niet gaat om zomaar een stukkie glas. Indrukwekkende namen zijn blijkbaar nodig om de consument te verleiden tot het kopen van dat ene specifieke product van een bepaald merk. Of het nu gaat om zo’n filtertje, of om een telefoon, tv, of zoiets simpels als een spijkerbroek, zoals de G-Star RAW 51011 Defend Cyclo Jeans, Comfort Stretch en Tapered Fit. Dat de ander goed beseft dat wat je aan je kont hebt niet zomaar een spijkerbroekie is.
Geef een reactie