Fritz Lang: M (1931)

Filmposter MDe dvd van Metropolis van de van oorsprong Duitse regisseur Fritz Lang staat al een aantal jaren bij me in de kast, maar zijn film M (‘Eine Stadt sucht einen Mörder’) had ik nog nooit gezien. En ik wil hem dan ook meteen van harte aanbevelen. Sterker nog, deze moet je zien anders mis je een belangrijk stuk uit de filmgeschiedenis. Hij is gemaakt in de overgangstijd tussen de stomme film en film met geluid. Het schijnt dat Lang aanvankelijk geen geluid wilde gebruiken, net als Chaplin in zijn tijd terughoudend was om geluid te gebruiken naast beeld. Uiteindelijk heeft hij het wel gedaan, echter niet overal. Soms hoor je geluid dat afkomstig is van een bron buiten het beeld, andere momenten zie je het beeld maar hoor je geen geluid. Dat alleen al maakt het kijken naar deze film tot een bijzondere ervaring.

Fritz Lang: MTijd is ook een belangrijk element in deze film. Soms letterlijk, door het tonen of laten horen van een klok, of door beeldelementen in lijn te zetten met de opstelling van cijfers en wijzers. Ik heb me afgevraagd of dit nog iets te maken zou kunnen hebben met de tijd waarin deze film gemaakt is, de tijd van de opkomst van Hitler en de opkomst van de staat versus het volk en het individu. Peter Lorre speelt een (Duits sprekende!) seriemoordenaar die opgejaagd wordt door politie, de georganiseerde misdaad en door de massa. Zelf voelt hij zich een slachtoffer, want hij kan er niks aan doen dat hij zo is en deze misdaden begaat. Een haast actueel thema. In tegenstelling tot Anton Breivik en Robert M. neig ik er toe hem te geloven, deze kleine bologige stakker, zeker als hij op het einde op zijn knieën valt en smekend zegt ‘Ich kann ja nichts dafür!’.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *