Klassiekers in de bioscoop tijdens coronatijd

De filmindustrie ligt al een paar maanden stil. Behalve misschien die van animatiefilms want daarvoor heb je geen acteurs nodig, alleen een ruimte vol computers en animators. De productie van nieuwe afleveringen voor tv-series ligt trouwens ook stil, en daarom moet mijn moeder het al een paar weken stellen zonder haar dagelijkse aflevering van Thuis.

In Japan zijn de releases van nieuws films ook uitgesteld en daar heeft men bedacht om in de tussentijd maar wat klassiekers te gaan draaien in de bioscoop. Het gekke is alleen dat ze voornamelijk gekozen hebben voor Hollywoodklassiekers, alsof Japan zelf geen klassiekers heeft. Maar misschien wil de Japanner op dit moment juist wel iets anders zien dan zijn eigen land. Dat land heeft heel wat moois te bieden, al weet ik sinds afgelopen zondag dat er ook een hoop lelijkheid te vinden is in de vorm van beton dat te pas en te onpas overal in het landschap wordt neergekwakt en langs de kust in de vorm van tetrapods (zie seizoen 2 aflevering 2 van Tokidoki van Paulien Cornelissen).

Tetrapods
Betonnen Tetrapods

Wat betreft films zou Japan dus ook eens in zijn eigen filmgeschiedenis kunnen duiken, want die is rijk! En het zijn niet alleen maar kopieën van Amerikaanse films, want dat zou je misschien denken als je nog rondloopt met het beeld van Japan als land dat gespecialiseerd is in namaak. Remakes zijn iets heel anders. Zo zijn er ook in Amerika ‘kopieën’ gemaakt van Japanse films, zoals The Magnificent Seven wat een remake is van Seven Samoerai van Kurosawa. In die film werden samoeraikrijgers ingewisseld voor cowboys. En op zijn beurt is de film Yurusarezaru Mono uit 2003 weer een remake van Unforgiven, de beroemde western van Clint Eastwoord. In die film worden cowboys weer ingewisseld voor samoeraikrijgers.

Behalve goede remakes heeft Japan een enorme hoeveelheid unieke films afgeleverd waarvan ik er inmiddels een hoop heb gezien, maar toch nog pas een klein deel van het totaal. De BFI (Britisch Film Institute) heeft een lijst opgesteld van de beste Japanse films vanaf 1925, per jaar één film: The best Japanese film of every year – from 1925 to now. From Kurosawa to Koreeda, we make some tough choices about the finest film of every year of Japanese film history going back to 1925″.

Een prachtige lijst, alleen jammer dat het aanbod op dvd erg schaars is dus je moet als liefhebber van Japanse films geduld hebben. Op de website van Bol.com zijn er wel wat te vinden, maar met een beetje pech zijn deze alleen maar met Engelse ondertitels of ontbreken deze in zijn geheel omdat het directe import betreft uit Azië. Maar een erg mooi en handig lijstje om bij je favorieten te zetten.

Amerikaanse film Unforgiven en Japanse remake
Twee keer Unforgiven

Schmuck