Kamelenrace in Tilburg (2)

KamelenOnderstaand een brief die ik instuurde naar de gemeente Tilburg in verband met die geplande kamelenrace. Ik weet dat dit soort brieven weinig nut hebben, maar soms kan ik het niet laten en stuur ik ze toch op puur vanwege mijn irritatie over zoveel dommigheid in de wereld. Gelukkig is hij niet gepubliceerd, want hij was misschien een tikkie te pissig, en daarbij had ik misschien niet duidelijk genoeg aangegeven dat ik deze brief opstuurde op persoonlijke titel en niet als lid van de werkgroep Partij voor de Dieren Tilburg. Om dit nog duidelijker te maken heb ik achteraf nog een tweede mail gestuurd naar de redactie van het Brabants Dagblad om hun te vragen vooral alleen maar mijn naam onder het stuk te publiceren en niet die van de werkgroep. Die weten hier namelijk niet eens van. Tot nu toe dan.

‘Een gemeente is een dienstverlenende instantie. Of een aanvraag voor een evenement wel of niet door kan gaan is dan ook in eerste instantie vooral een kwestie van of een activiteit binnen de grenzen van de wet valt of niet. ‘Op dit moment zijn er geen gegronde redenen om de aanvraag voor het evenement Kamelenerace af te wijzen’, luidde het antwoord op de eerste bezwaarbrief die de gemeente ontving van de werkgroep van de Partij voor de Dieren Tilburg. Volgens de wet worden de grenzen van het toelaatbare dus niet overschreden. Maar hoe zit het met de grenzen van het toelaatbare volgens het gezond verstand? Zoals altijd lopen wetten achter bij ontwikkelingen binnen de maatschappij. Op het moment dat mensen vinden dat iets niet meer kan, afgeschaft of verboden zou moeten worden, volgt eerst nog een lange weg richting een wet die dit duidelijk en ondubbelzinnig moet vastleggen. Tot die tijd is het aan mensen, beleidsmakers en beleidsuitvoerders, hier rekening mee te houden en een standpunt in te nemen. Tenminste, als men daartoe bereid is. Want hoe zit dat nu in de gemeente Tilburg? De gemeente beweert altijd vooruitstrevend te zijn, modern, en met oog voor de zich ontwikkelende samenleving. Waarom spreekt de gemeente zich dan niet uit tegen een evenement als een kamelenrace? Waarom zoekt men dan bescherming binnen de wet? Ik hoor de reactie van de gemeente al: ‘Aan ons lag het niet. Volgens de wet was er geen enkele reden het evenement tegen te houden’. Maar dan terug naar dat gezonde verstand. Men zal binnen de gemeente neem ik aan toch ook wel vinden dat het een idioot idee is om mensen op de rug van een paar gehuurde kamelen door de binnenstad te laten rennen? Waarbij het vooral voor de mensen zelf een beschamende en onterende vertoning zal zijn. En waarbij ik nu bijna hoop dat het wel door zal gaan zodat iedereen dit zal kunnen zien. Menigmaal kreeg ik de afgelopen weken de reactie ‘Goh, ik dacht dat je een grapje maakte’ als ik zei dat men in Tilburg een kamelenrace ging organiseren. Ja, een grapje is het, bijna om van te gaan huilen zo kinderachtig. Ik hoop maar dat men dit binnen het gemeentebestuur uiteindelijk ook vindt en de kinderen alsnog naar huis stuurt met de opdracht maar iets anders te gaan verzinnen om een plezierige avond te hebben. Er zullen vast wel leuke Wii-games te vinden zijn die men op een groot scherm kan gaan spelen met in iedere hand een groot glas bier. En heel misschien komen daar zelfs kamelen in voor…’

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Reacties

 1. marie-therese zegt

  De studenten hebben toch ook zeker op de basisschool geleerd dat je goed moet zijn voor dieren. Dat telde echt niet alleen voor hamsters! Waar is al die moeite voor geweest om ze dat bij te brengen.
  De gemeente Tilburg snapte ik al niet en nu al helemaal niet. De wet gaat te vaak boven het gevoel en verstand.
  Het stukje stond goed in de krant. Er stond nog een stukje bij over de kamelenrace.
  We zien het wel weer over enkele weken hoe het gaat verlopen.

 2. zegt

  Schaam je niet voor je boosheid. Helaas win je er waarschijnlijk niets mee, dat klopt. Maar volgens mij is dit heel gezonde irritatie. Binnen de grenzen van de wet, welteverstaan… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *