Internet: van basic naar premium naar pro

Ooit was internet gratis. Nou ja, je hoefde alleen maar te betalen voor je internetverbinding, eerst via modem en daarna via kabel en wifi, of als je een groot bedrijf was dat software op maat moest laten maken of je wilde ’s avonds live contact met een hete dame. Een website maken voor jezelf was ook gratis en werd steeds makkelijker met software zoals het gratis WordPress, Joomla of Drupal. Maar dat is wel veranderd.

Prijzen software en plugins voor websites

Via mijn bedrijfje Webkompaan maak ik al zo’n 13 jaar websites voor particulieren, zzp-ers en bedrijven, daarvoor deed ik dat in dienst van een klein ontwerpbureau. Aanvankelijk waren de mogelijkheden beperkt. Heel veel plugins waren er toen nog niet en die waren zo goed als allemaal gratis. Mensen die handig waren met code schreven deze plugins voor zichzelf en deelden die met anderen, gewoon omdat ze dat leuk vonden om te doen. Die mensen en die plugins zijn er nog altijd, maar steeds vaker gebeurt het dat ik een plugin download voor die ene functie die ik nodig heb, en die zit er dan nét niet in. Of eigenlijk, hij zit er wel in, maar onder het knopje Pro, Premium, Business, Expert, Professional of Enterprise. Of je dus even wilt betalen, anders krijg je het niet.

Nu verdien ik zelf ook geld met het maken en onderhouden van websites en ik begrijp goed dat mensen willen kijken of ze iets kunnen verdienen met het schrijven van plugins en andere software voor websites, de manier waarop een product uitgekleed wordt tot heel basic om vervolgens de gebruiker proberen over te halen te gaan betalen voor dat wat ze eigenlijk nodig hebben stoort me soms wel eens. Vaak gaat het dan niet om een eenmalige betaling maar zit je vast een een licentie of abonnement. Of je betaalt wel eenmalig maar dan kun je na een jaar de software niet meer updaten.

Prijzen software en plugins voor websites

Als websitebouwer krijg ik steeds vaker te maken met dit soort software. Voor een hele kleine website zal dat wel meevallen, maar voor een wat grotere site met meer mogelijkheden koop je toch al gauw een paar licenties. Die software zelf (laten) schrijven kost simpelweg veel te veel tijd en geld. Die licenties kopen is op zich geen punt, alleen werken ze niet op dezelfde manier als bijvoorbeeld een Windows licentie. Bij Windows koop je een licentie en pas vele jaren later komt er een moment dat je gevraagd te updaten naar een nieuwe versie. In de tussentijd wordt de oude versie nog jarenlang ondersteund met op zijn minst veiligheidsupdates.

Voor de soort software die ik bedoel, plugins, pagebuilders, nieuwsbriefdiensten etc., is het gangbaar dat je per maand of per jaar betaald. Of je betaalt eenmalig een hoger bedrag en dan krijg je een lifetime licentie. Lifetime klinkt dan aanlokkelijk, maar het gaat hier niet om de duur van je eigen leven maar om de levensduur van het product. En die kan eindigen wanneer de maker dat maar wil. Zo kocht ik ooit een pagebuilder met lifetime licentie. Na een half jaar kwam het bedrijf met de aankondiging dat ze een geheel nieuw product gingen lanceren. Helaas niet compatibel met wat ik net gekocht had, maar ze verzekerden iedereen dat het oude product gewoon zou blijven werken en dat er ook nieuwe versies van zouden blijven verschijnen. Er is daarna nog precies één kleine update verschenen.

De sites die ik maak hebben meestal wel een of meerdere van dit soort plugins geïnstalleerd, maar ik probeer het aantal altijd te beperken. En soms lukt het bijna zonder, maar dan heb je wel een eenvoudige website zonder poespas en vaak is dat wel zo fijn. De website waar ik dit nu in typ bevat 3 betaalde diensten: het Genesis Framework en een backupplugin die alles upload naar mijn Dropbox account. Dit ligt trouwens aan de basis van bijna elke website die ik maak, dus die kosten vallen wel mee. Voor de rest betaal je dan misschien maar een paar euro per maand (tot vele tientjes) voor een licentie, omdat het er steeds meer worden kunnen de maandelijkse kosten ongemerkt aardig oplopen.