Kurosawa: No Regrets for our Youth (1946)

De film No Regrets for our Youth (originele titel Waga seishun ni kuinashi) is een van de vroegere films van Akira Kurosawa over de studentenprotesten tegen de Japanse invasie in Mantsjoerije en het toenemend militarisme in Japan begin jaren dertig vorige eeuw. Maar daarnaast is het ook een film over de traditionele verhoudingen binnen het gezin, feminisme, vrijheid, vrede en idealen. En keuzes. De hoofdrol is voor Setsuko Hara die later veel in de films van Yasujirô Ozu zou spelen. Een van de studenten zit in het ondergrondse verzet en hoewel ze zich aanvankelijk sterk verzet tegen zijn manier van denken trekt ze later meer en meer naar hem toe. Als hij op een gegeven moment (nadat ze getrouwd zijn) opgepakt wordt moet ze kiezen: terug naar de beschermde omgeving van haar ouderlijk huis, of vasthouden aan haar idealen en eenmaal gemaakte keuzes. Stand by your man.

De film zelf is in zwartwit, maar er zijn wel een paar kleurenbeelden van tijdens de opnames te vinden op Youtube. De film is zoals ze dat zeggen highly recommended en te koop als onderdeel van de dvd-box Early Kurosawa. Meer informatie over het plot van de film op Wikipedia: No Regrets for Our Youth.

Kurosawa: No Regrets for our Youth

Setsuko Hara is een verhaal apart. Ze was (en is misschien nog steeds wel) een van de meest geliefde actrices van Japan met een opvallend en abrupt einde van haar loopbaan:

In 1963, shortly after the death of her mentor, director Yasujirô Ozu, she suddenly walked away from the film industry. At age 43, and at the height of her popularity, she bluntly refused to perform again, angering her fans, the industry, and the press. She implied acting had never been a pleasure and that she had only pursued a career in order to provide for her large family; this explanation is seen as the cause of her popularity backlash. She moved to a small house in picturesque Kamakura where she remained, living alone (though apparently sociable with friends), and refusing all roles offered.