post

Lezing Esther Ouwehand over proefdieren

Anti Dierproeven Coalitie, TilburgVorige week zaterdag – ik gaf al aan dat ik achter loop met mijn berichten en foto’s – was er ‘s middags een actie van de Anti Dierproeven Coalitie op de Heuvel in Tilburg, met daaropvolgend ‘s avonds een lezing van Esther Ouwehand van de PvdD over de situatie omtrent dierproeven in Nederland anno 2010. Interessant, maar je wordt er niet echt blij van. Esther is al jaren bezig met proberen openheid te krijgen omtrent de feitelijke gang van zaken met betrekking tot dierproeven. Ze loopt zich echter keer op keer stuk op de wetten die er op dit moment over gelden in Nederland. Wetten die buiten de wet vallen.

Esther OuwehandBesluiten omtrent dierproeven, wanneer wel en wanneer niet, wat wel en wat niet, worden gedaan door een commissie die deze besluiten in het geheim neemt en daarover geen verklaring hoeft af te leggen naar de samenleving. Zelfs niet naar kamerleden. Die wet is ooit vastgesteld door het kabinet. Wetenschappers en ethici vonden dat er wel openheid moest komen en discussie over wanneer wel en wanneer geen dierproeven, de regering vond echter destijds, waarschijnlijk onder druk van de dierproevers en industrie, dat dit de gang van zaken alleen maar onnodig zou vertragen omdat het waarschijnlijk veel maatschappelijke weerstand op zou wekken. En dus gebeurt alles in het geheim. Esther heeft wel ooit een kijkje mogen nemen bij de hokken waar de dieren verblijven, de proeven zelf heeft ze nooit mogen bijwonen en weet tot op vandaag ook niet precies wat ze inhouden. En dat in een land als Nederland.

Esther OuwehandEn dat in een stad als Tilburg: Apenhandelaar Hartelust. Een bedrijf in het noorden van Tilburg, naast een handelaar in tweedehands meubeltjes. Apen worden ingevoerd vanuit fokland China en daar in kooien ‘opgeslagen’ tot ze verstuurd kunnen worden naar het instituut in binnen- of buitenland dat verlegen zit om een aapje. Handel. Pure handel. En niemand heeft ooit een kijkje mogen nemen in dat bedrijf. De vergunningen zijn in orde en dus is er niks aan de hand. De enige persoon waarvan we op dit moment weten dat die toegang had tot het bedrijf was aanwezig op de avond van de lezing. Een man die er toevallig voor zijn werk moest zijn om er spullen af te leveren met zijn vrachtwagen. Wat hij zag vond hij zo vreemd en oogde zo ‘illegaal’ dat hij er zelfs op die avond, zes jaar later, nog steeds van onder de indruk was. En onpasselijk van werd.

Esther OuwehandZijn verhaal volgt nog. Ik heb hem gevraagd of hij samen met mij het hele verhaal eens duidelijk op papier wil gaan zetten. Iets wat hij aanvankelijk niet wilde, maar nu hij weet dat niemand weet wat hij weet wil hij er alsnog iets mee gaan doen. In de tussentijd gaat de Anti Dierproeven Coalitie door met actievoeren en informeren, en probeert Esther Ouwehand vanuit haar positie in de Tweede Kamer een discussie te voeren over dit onderwerp. Maar het is erg lastig een discussie te voeren over iets dat achter gesloten deuren plaatsvindt. Want waar heb je het dan over.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>