post

Linux Mint 13 ‘Maya’

Mijn huidige Linux Mint desktopMensen die regelmatig mijn blogs lezen weten dat ik geen fan ben van Windows en al helemaal niet van Apple. Gisteren installeerde ik versie 13 van de linuxvariant ‘Linux Mint’. Eerder was ik helemaal weg van Ubuntu Studio, maar met het ruime aanbod aan linuxversies wil je nog weleens wat anders en nieuws uitproberen. Linux Mint is een versie die gebaseerd is op Ubuntu en op dit moment zelfs populairder is dan Ubuntu. Als je tenminste het aantal downloads wilt geloven. Gratis downloads! Dus niks nie Pirate Bay en dergelijke, gewoon vanaf de officiële website downloaden, branden op een dvd’tje, en minder dan een half uurtje later heb je een brandschoon en helemaal up to date besturingssysteem op je computer. Dan moet je natuurlijk wel een beetje bekend zijn met linux, anders kan ik me voorstellen dat je niet weet waar je aan begint. Voor de rest is het kinderspel.

Helemaal goed ging het dit keer trouwens niet, moet ik eerlijk bekennen. Alles werkt zoals het moet, alleen wordt mijn printer opeens niet meer herkend en had ik aanvankelijk even moeite mijn eerder aangemaakt raid-1 weer actief te krijgen. Voor de rest werkt alles ‘out of the box’ zoals men dat pleegt te zeggen in softwareland. En dat is, als je het goed bekijkt, eigenlijk steeds weer een klein wondertje. Koop een nieuwe mixer, haal hem uit de ‘box’ en hij zal het in 99% van de gevallen gewoon doen. Tenminste, hij zal kunnen mixen, het enige waar dat ding voor is gemaakt. Iets anders kun je er niet mee. Als je je dan realiseert met hoeveel zaken een besturingssysteem van een pc tegenwoordig niet te maken krijgt, hoeveel soorten en smaken van componenten er in zo’n kastje kunnen zitten, hoeveel soorten software er wel niet zijn die allemaal foutloos met elkaar moeten kunnen samenwerken, dan vind ik een enkele ‘glitch‘ helemaal niet erg en ik vind er altijd wel weer een oplossing voor. Een aardige bijkomstigheid: juist omdat het wellicht nog niet honderd procent perfect is, heb ik het systeem steeds beter leren kennen en ben ik er steeds meer van gaan houden. Zou dat tussen mensen ook zo gaan?

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *