post

Mein und Dein

Gisteren zag ik op tv een reportage over de onoverzichtelijkheid van de hedendaagse geldstromen, en hoeveel tussenpersonen er wel niet zitten tussen het ene uiteinde en het andere uiteinde van die geldstroom. Wij als gewone burgers nemen daar niet aan deel, hoogstens wordt met ons geld die stroom op gang gebracht zodat anderen er aan kunnen verdienen. Die onoverzichtelijkheid is universeel. Als je Ziggo belt krijg je niet de heer Ziggo senior of junior aan de telefoon, maar een student die in zijn vrije tijd iets wil bijverdienen. Bel je terug krijg je weer iemand anders aan de lijn, hoogstens is er een ‘persoonlijk’ ticket voor je aangemaakt zodat men kan achterhalen waar het ook alweer over ging. Hoop je dan.

Om die onoverzichtelijkheid en onpersoonlijkheid aan te pakken hebben de grote instanties en bedrijven iets bedacht: een pagina op hun website waar al jouw persoonlijke gegevens overzichtelijk verzameld zijn en waar je ze zelf kunt wijzigen, op een tijdstip wanneer dat jouw uitkomt. Mijn Ziggo, Mijn Menzis, Mijn ING. Geweldig toch, hoe ze je het gevoel kunnen geven dat je iets in de pap te brokkelen zou hebben, dat je controle zou kunnen hebben over je eigen keuzes. Wat helemaal Dein is krijgt de illusie van een beetje Mein, waar Mein allang is opgegaan in das große Dein van de grote bedrijven en instanties.

Mijn eigen woningbouwvereniging gaat het ook doen. Binnenkort krijg ik toegang tot mijn eigen persoonlijke pagina op de website van WonenBreburg: Mijn WonenBreburg. Terwijl ik keer op keer in enquêtes aangeef geen interesse te hebben in uns. Om te benadrukken dat het echt helemaal alleen maar voor mij bedoeld is en voor niemand anders kreeg ik deze week mijn loginnaam toegestuurd, en over een week of drie pas mijn wachtwoord. Op zich zijn die pagina’s best wel handig. Als ze goed werken scheelt het je een hoop ergernis en de bedrijven een hoop kosten, wat je overigens nooit verrekend ziet op je factuur. Maar noem het dan gewoon ‘Klantenlogin’ of iets dergelijks, en niet Mijn Dit of Mijn Dat. Mijn Idee tenminste.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>