Nieuwe oude Rafaël

Een tekening van RafaëlHet Teylers Musuem in Haarlem heeft ontdekt dat het drie tekeningen van Rafaël in zijn bezit heeft, waar men eerst dacht dat deze door een leerling van hem getekend waren. Dat is natuurlijk leuk de geschiedschrijving rond Rafaël, maar nog leuker voor het museum. Behalve dat die dingen nu meer geld waard zijn, is het ook een prima publiekstrekker. Vreemd vind ik het soms wel, hoe zomaar opeens in al tientallen jaren bestaande collecties van musea opeens allerlei vondsten gedaan worden. Soms verdenk ik ze weleens van uitgekiende marketing. Dat ze allang weten wat ze allemaal hebben, en dan maken ze dat beetje bij beetje bekend, zodat ze steeds weer een nieuwe reden hebben om in het nieuws te komen en met nieuwe exposities met nooit eerder vertoond materiaal.

Een hele andere Rafaël met de naam Bubka deed iets soortgelijks in de jaren tachtig en negentig. In 1984 sprong hij voor het eerst met zijn stok een wereldrecord van 5.85 meter, om het daarna 17 keer te verbeteren tot een hoogte van 6 meter en 14 centimeter in 1994. In zijn achtertuin in Rusland sprong hij waarschijnlijk in 1982 al eens met gemak over 6 meter 20 en bedacht toen een plannetje. Als ik nu ieder jaar, ieder kampioenschap, steeds een centimetertje hoger spring en me daar dik voor laat betalen, ben ik rijk als ik eenmaal bij de 6 meter 20 ben. Helaas was hij toen te oud en lukte hem dit niet meer, maar rijk is hij er wel van geworden. Als ze dit in de wetenschap ook doen, zullen we over een tijdje kunnen vernemen dat ze al in 1980 wisten hoe je een auto 1 op 100 kunt laten lopen.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *