Die Sendung mit der Maus

De NPO moet gaan bezuinigen, en een van de maatregelen is het stoppen met maken van nieuwe afleveringen van Sesamstraat. Er zijn er inmiddels al zoveel van gemaakt dat het uitzenden van herhalingen geen enkel probleem is. Kinderen worden ouder en stoppen met kijken naar Sesamstraat, en voor jonge kinderen zal het de eerste keer zijn dat ze de serie zien, dus voor hun maakt het niet uit of een aflevering gisteren gemaakt is of tien jaar geleden.

Die Sendung mit der Maus aka Het programma met de muis. Op televisie te zien vanaf 1971.

Tussen al het ‘belangrijke’ wereldnieuws op tv stuit ik af en toe nog weleens op de Duitse kinderserie Die Sendung mit der Maus en ik vroeg me af waarom ik deze leuke Duitse serie nooit gezien heb op de Nederlandse tv. Als kind keek ik hier regelmatig naar, en ook naar Das Feuerrote Spielmobiel. Tussen de leuke tekenfilmpjes door met de muis, het olifantje en de kip zat er in bijna iedere aflevering ook een soort How it’s made. Hoe wordt een balpen gemaakt of een paperclip? De uitleg gebeurt aan de hand van beelden en een rustige commentaarstem legt daarbij uit wat we zien. Een serie om bij weg te doezelen en tegelijkertijd kennis op te doen. Zelfs nu nog als volwassene.

Het blijkt dat Die Sendung mit der Maus tussen 1971 en 1976 te zien is geweest op de Nederlandse tv onder de naam Het programma met de muis, waarna de serie ingewisseld werd voor het Amerikaanse Sesamstraat. De veramerikanisering trad dus toen al in. De NPO heeft nu de kans deze fout te herstellen en Het programma met de muis een nieuwe kans te geven. 48 jaar aan afleveringen die alleen maar hier en daar vertaald hoeven te worden. De muis, het olifantje en de kip spreken nooit een woord, dus dat scheelt alvast in de kosten.

Die Sendung mit der Maus aka Het programma met de muis. Op televisie te zien vanaf 1971.