Ogen en oogafwijkingen

Geen enkel oog is hetzelfde. Dat maakt ze zo mooi en persoonlijk. Soms ben je bijziend of verziend en heb je toch gezonde ogen, soms zie je perfect scherp en heb je toch last van een of andere oogziekte. De een heeft al slechte(re) ogen vanaf zijn geboorte, een ander pas op latere leeftijd. Ikzelf begon met mijn ogen te knijpen als ik voor de tv zat toen ik elf of twaalf jaar oud was, terwijl mijn vader pas op zijn vijftigste een bril kreeg voor veraf en mijn moeder tot voor kort nog steeds zonder bril veraf goed kon zien. Nu heeft ze staar en is ze gisteren aan haar rechteroog geopereerd, het linker volgt over een paar weken.

Een foto van een stel brillen die ik ooit gedragen en bewaard heb. Dit zijn lang niet alle brillen en de twee brillen die in mijn auto liggen en die op mijn neus zit liggen er niet bij. Ik geloof dat die bruine hoornen bril de oudste van het stel is. Die moet ik dan gedragen hebben op de middelbare school. Geen wonder dat ik toen nul zelfvertrouwen had bij de meisjes.

Begin vorig jaar had ik opeens een gasvochtloslating. Voordat je zoiets krijgt weet je niet eens dat er zoiets bestaat als gasvocht. Een collega heeft dit ook ooit gehad en kreeg onlangs opeens een netvliesloslating. Die is inmiddels ook geopereerd en het gaat beter, maar 100% zal het wel niet meer worden, ook niet met bril of contactlenzen. En zo kun je vanalles krijgen aan die mooie kijkertjes waar je als je jong bent niet bij stilstaat, behalve dan een bril of contactlenzen. Maar er zijn ook mensen zoals een jongen met dikke brilleglazen die met zijn moeder de wachtkamer bij de OK binnen kwam lopen met een briefje in zijn hand dat hij net daarvoor gekregen had van een arts. Hij liep met zijn neus op het papier vlak achter zijn moeder en voordat ze de hoek om waren hoorde ik hem nog net zeggen ‘Oh, dus ik heb min 30’. Niet meer dan een constatering was het, geen schrik of angst, gewoon een cijfer op een vel papier. Alsof iemand tegen je zegt ‘Je hebt bruine haren’. Het slecht zien hoort waarschijnlijk al zo lang bij zijn leven dat hij het geaccepteerd heeft als iets dat bij hem en zijn leven past. En het relativeert opeens ook heel erg mijn eigen -6.

Serie oude brillen