Paardenmarkt Hedel is niks voor een paard

Pony aan veel te kort touwAfgelopen maandag was de jaarlijkse paardenmarkt in Hedel. De markt is waarschijnlijk ergens in de middeleeuwen al ontstaan. Toen waren het vooral werkpaarden die gekocht en verkocht werden, tegenwoordig bestaat de ‘levende handel’ vooral uit luxe paarden, pony’s en wat ezels. 40.000 mensen en een kermis. Daar houden paarden van. Daarom komen ze al vanaf twaalf uur ’s nachts aan in Hedel vanuit elke hoek van het land en soms ook vanuit België, Duitsland en Frankrijk. Nadat ze uitgeladen zijn worden ze met een touw vastgebonden aan een dik koord om daar de rest van de dag te blijven staan. Met name de pony’s komen er dan nog het slechtst van af. Een enkele boer zorgt namelijk wel voor een beetje vers stro op de grond waar de dieren van kunnen eten, de pony’s zijn echter zo kort aangebonden dat ze niet eens met hun hoofd bij de grond kunnen. Ik heb vanaf iets over zessen in de ochtend tot een uur of drie ’s middags over de markt geslenterd. De dieren die ik iets heb zien eten kan ik op één hand tellen. Drinken heb ik geen enkel dier zien doen.

Op een kluitje, bij gebrek aan beweegruimteAfgezien van de manier waarop deze dieren de godganse dag op één plek vastgebonden moeten blijven staan, temidden van de herrie en de drukte, zagen ze er ook niet al te florissant uit. Een slechte vacht, snotogen, en her en der wondjes, vooral op het hoofd en net boven de ogen (waarschijnlijk veroorzaakt door het ‘tuig’). En niet blij, helemaal niet blij. Hoe ik dat kan weten? Dat kan ik niet, dat is een gevoel. Maar wel gebaseerd op wat ik zie en wat ik weet van deze dieren hoe ze zich gedragen als ze het wél naar hun zin hebben. Of ik dan kan bewijzen wanneer ze het naar hun zin hebben? Nee, dat kan ik ook niet. Maar je moet wel snotogen hebben als je het verschil niet kunt zien.

Meer foto’s volgen binnenkort. Een paar vrienden van EyesOnAnimals waren er al om twaalf uur ’s nachts en hebben ook filmopnames gemaakt. Een verslag van hun bezoek is te vinden op hun website.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Reacties

 1. zegt

  Nee alsjeblieft geen smileys… ik bedoel de mogelijkheid om met één klik mijn instemming met je artikel te laten blijken ;) Maar dat ik er een regeltje voor moet schrijven is ook niet erg hoor.

  • jack zegt

   Ah… Je bedoelt zo’n rijtje met sterretjes of iets dergelijks?

 2. liesbeth zegt

  Heel mooi dit stukje over de paardenmarkt en de foto’s.
  De markt in Hedel is echt een “klassieker” bij paardenkenners, maar ook bij paardenliefhebbers??

  • jack zegt

   Bedoel je dat je de mogelijkheid mist om smileys ofzo toe te voegen aan een reactie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *