Alleen de huid wordt gebruikt

Tonnen met de overblijfselen van nertsen na vergassing en villenEen paar weken geleden werd ik door een kennis geattendeerd op het bestaan van een nertsenfarm vlakbij Tilburg. Ik had er nog nooit een gezien, althans geen met een open stal waar je de dieren ook kon zien zitten, dus ik reed er toen even langs en maakte er vanaf de straat deze foto’s van de kooien en nertsen. Een paar dagen geleden kreeg ik een foto doorgestuurd van de blauwe tonnen die eerder binnen de omheining van de nertsenfarm stonden. Nu stonden ze aan de kant van de weg en ik had een vermoeden van wat er in die tonnen zou kunnen zitten. November is doorgaans de maand dat de nertsen vergast en gevild worden. Bont is nog steeds hot. Ik vroeg of hij even in een van de tonnen wilde kijken, maar dat durfde hij niet. Een dag later ging ik zelf een poging wagen, maar ook ik durfde niet. Het was al bijna donker en buiten op straat stond nog één ton. Het enige licht was afkomstig uit een rij bovenraampjes van een gebouwtje naast de kooien. Fel koud tl-licht. Ik kon horen dat de radio aanstond en hoorde stemmen van mannen. Ik meende zelfs even dat ik iemand hoorde fluiten. Ik had met wat moeite kunnen zien wat er zich binnen afspeelde, maar ook dat durfde ik niet. Iets hield me tegen, iets gruwelijks. Mijn fantasie dreigde op hol te slaan en ik hield mezelf tegen. Misschien waren ze binnen wel met iets heel anders bezig dan wat mijn verbeelding me wilde laten zien. Tot ik de volgende foto opgestuurd kreeg die onderaan deze blog staat. De kennis was er toevallig nog een keer langsgekomen, had de tonnen weer zien staan en dit keer snel het deksel van een van de tonnen opgetild en een foto gemaakt van de inhoud. Mijn fantasie had me niet bedrogen. In de ton lagen de resten van talloze nertsen. Yvonne Kroonenberg schreef een keer een boek over het varken met de titel Alleen de knor wordt niet gebruikt. Van de nerts wordt niets gebruikt, behalve zijn huid, het bont. De rest is afval, waardeloos.

Nogmaals, het is ongelooflijk dat dit nog bestaat en niet vandaag al een halt wordt toegeroepen maar pas in 2024. Als je het hebt over misdaden tegen de mensheid, tegen de menselijkheid, dan is er dit mijns inziens een van. Dit is niet menselijk, dit is niet zoals een mens zou behoren te zijn, zoals hij zou behoren te wíllen zijn. Het grote verschil met misdaden tegen de mensheid die we kennen uit het journaal, van aanslagen op andere bevolkingsgroepen, onderdrukking, kinderarbeid etc, is dat hier alles gebeurt met medeweten van het publiek, de wet en de politiek. Dat dit kan is volgens mij een bewijs dat er iets gruwelijk mis is met onze innerlijke kompas. De kompas die ons vandaag de dag stuurt is die van handel, winst en inkomen en het veiligstellen daarvan, ook als dit ten koste gaat van iemand of iets anders. Er is zeker ook vooruitgang als het gaat om mensenrechten, de bestrijding van armoede, gezondheidszorg, maar dit zijn mensgerelateerde dingen. Als het gaat over natuur en dieren wordt nog steeds alles op de economische weegschaal gelegd, en dat is, als onze innerlijk kompas goed zou werken, ontoelaatbaar. Het klinkt voor sommigen inmiddels misschien als een cliché, maar Gandhi had écht gelijk: De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. En dat is dus niet al te best.

OPGELET: Als je op onderstaande foto klikt zie je de inhoud van de ton zonder dat deze geblokt is.

Ton met overblijfselen van nertsen

41 gedachten over “Alleen de huid wordt gebruikt”

 1. Ik snap niet dat mensen nog BONT willen dragen , is het status ?? denk eens na mensen hoe een dier lijden moet voor zijn vel….niet alleen nertsen maar zoveel andere dieren , zijn in mijn ogen geen mensen ….DENK NA !!!

 2. Maar op de foto zie ik toch echt de zwarte deksel erop liggen, en denk ik dat de vriend van Jack een deksel voor de foto heeft verwijderd. Ik zou het ook gedaan hebben om te kijken of ik ook kon filmen ivm eventuele nog levende dieren

 3. Wat je ook heel vaak ziet is dat er kadaverbakken aan de overkant van de weg staan, dit is ivm met de route van de distributie.

 4. Nee jack ze moeten zo staan voor distributie echter moeten de tonnen verplicht afgesloten zijn. Kadavers moeten verder ook weer aan de openbare weg in de kadaver bakken gelegd worden tenzij ze te groot zijn bv een koe die moet onder zeil liggen. Maar altijd volledig afgedekt

 5. Dit is op een openbare weg waar toch redelijk wat verkeer en fietsers komen. De eerste keer dat ik ging kijken was op een zondag en toen waren er zelfs veel groepjes fietsers

 6. Volgens mij staan ze ook op eigen terrein, erg afgelegen misschien? Haal er niet uit dat het een openbaren weg is, én dat linkse vat is niet afgesloten,

 7. Ik vraag me trouwens wel af of die tonnen zo aan de kant van de weg mogen staan, zonder ‘begeleidende tekst’ of toezicht. Je zou denken dat ze, met zo’n inhoud, binnen de hekken moeten blijven staan totdat ze opgehaald worden.

 8. Ze zijn al gedeeld met Animal Rights door de kennis van me die deze foto’s heeft gemaakt. Hij kwam daar toevallig een paar keer langs en heeft het op een gegeven moment aangedurfd even zo’n deksel op te tillen.

 9. Ik heb deze foto’s niet zelf gemaakt, dat heeft een kennis gedaan die daar regelmatig langskomt. De tekst is natuurlijk wel van mij ;)

 10. En dat allemaal voor die randdebielen die met een dood dier over de schouder willen lopen .laat ze maar een week daar rondlopen kunnen ze zien hoe die dieren moeten lijden voor die prutkraag!!!!!

 11. En dat allemaal voor die randdebielen die met een dood dier over de schouder willen lopen .laat ze maar een week daar rondlopen kunnen ze zien hoe die dieren moeten lijden voor die prutkraag!!!!!?

 12. Vieze gore smerige sadisten. Diertjes worden geelectrocuteerd in hun aars en dan gevilt. Stonden mensen er maar bij stil. Erg triest dit. Vooral omdat er alternatieven zijn. Waarom nog echt bont of leer? Genoeg vegan leer te koop en imitatiebont!

 13. Delen staat altijd vrij. Volgens mij is dat inherent aan Facebook, Twitter etc. Wat betreft die foto vraag ik even na omdat ik die niet gemaakt heb.

 14. Jack, ik ben heel brutaal geweest om jouw blog te delen op mijn pagina Bont is Dood. Als je er problemen mee hebt, dan verwijder ik het weer hoor! Wil jou ook vragen of ik van deze (ontblokte) foto eventueel een plaat mag laten maken voor in de formatie omdat hij goed duidelijk is. Hierbij komt de tekst: “Weet wie je draagt” Ik hoor het graag van jou!

 15. Uit die pagina: ‘Tot de beslissing die vorig jaar werd genomen, trok Nederland 9% van de jaarlijkse productie van nertsbont op de wereld, terwijl Denemarken en China de overhand hadden en meer dan de helft van de nertsenfokkerij samen concentreerden. Zo produceerden Nederlandse bedrijven in 2011 4,9 miljoen vachten, vergeleken met 15 miljoen in Denemarken en 13,5 miljoen in China. Na het besluit om deze boerderijen te verbieden, zullen boeren door de overheid worden beloond voor de investering die zij in de deal hebben gedaan.’

 16. Tja wie doet hier wat aan ? ik heb jaren geleden aangegeven dat bij ons in Bod ( jud Covasna) een nederlander zich heeft gevestigd met z’n nertsenfarm omdat het hem in Nederland te moeilijk werd gemaakt met het fokken en afslachten van de diertjes.Er is nog nooit informatie bij mij opgevraagd waar de farm ligt en wie verantwoordelijk is in deze.Niet de Partij voor de Dieren en ook niet Graus van de PVV, ik had toch minstens gehoopt dat er ergens vragen over worden gesteld in het parlement of in Brussel,

Reacties zijn gesloten.