Ouderen, 65-plussers, ze worden steeds rijker. Dat hoorde ik gisteren maar weer eens een keer, ik weet alleen niet meer bij welk programma. De meeste ouderen hebben het goed, ‘Sorry meneer Krol’ voegde een geïnterviewde vrouw er nog aan toe. Dat kan wel zo zijn, en ik zie ook her en der in Tilburg gebouwen uit de grond schieten die woningen aanbieden voor de welgestelde oudere, met huurprijzen die volgens mij tussen de 1000 en 1500 euro moeten liggen, maar er zijn ook nog steeds grote groepen ouderen die elke maand opnieuw hun geldbuidel moeten omkeren om te zien of ze nog iets extra’s kunnen uitgeven. Zo iemand is mijn moeder.
Mijn vader ging pas op latere leeftijd werken voor een baas als stratenmaker. Daarvoor werkte hij bij zijn ouders thuis op de boerderij en daarna voor het kolenbedrijf dat ze toen hadden. De jaren dat hij pensioen opbouwde zijn dus gering, zeker omdat hij op zijn vijftigste afgekeurd werd. Mijn vader leeft niet meer, en nu mijn moeder alleen is moet ze het doen met haar AOW en een heel klein pensioentje. Zo noemt ze het ook, een pensioentje. Steeds vaker hoor ik haar zeggen dat ze deze maand moet opletten en dat ze toch maar eens dat goedkope merk in de supermarkt heeft uitgeprobeerd. Elk dubbeltje telt, elke maand opnieuw. En dat terwijl ze veel meer kwijt is aan zorgkosten en bijvoorbeeld niet op iedere schoen kan lopen die wij voor een habbekrats in de uitverkoop op de kop tikken.

Het pensioen waar ik zelf naar kan uitkijken zal ook niet groot zijn. Doordat ik vaak ben gewisseld van werkgever en een werkgever heb gehad die niks geregeld had op het gebied van pensioen, én omdat ik nu al sinds een aantal jaren als zzp-er werk en dus ook geen pensioen opbouw – dat kan wel maar dan moet je rekening houden met behoorlijk hoge kosten per maand en dat zit er nog even niet in – zal ik met een beetje pech straks ook spreken over ‘mijn pensioentje’. Ik ben wat dat betreft niet alleen. Jort Kelder sprak gisteren tijdens het Brabants Verkiezingsdebat van de Tilburg University nog met politici over zijn collega’s bij de televisie die zo goed als allemaal zzp-er zijn en waarvan de meesten ook geen pensioen opbouwen. Die zullen straks allemaal in dezelfde positie zitten als ik. Het is waar dat er momenteel veel rijke ouderen zijn, maar dat zijn allemaal mensen die hun leven lang hebben kunnen werken voor één of een paar werkgevers, soms zelfs met zijn tweeën. Misschien dat het daarom veel beter zou zijn om de AOW een flink stuk te verhogen voor mensen die geen of weinig aanvullend pensioen hebben. Want zeg niet dat ze dan maar meer of langer hadden moet gaan werken. Mijn vader heeft dertig jaar lang hard gewerkt, en mijn moeder idem dito thuis en elders in de huishouding en als mantelzorger voor haar ouders. Ook dat zijn de ouderen van nu, en wellicht ook weer de ouderen van later.
Je zou misschien denken dat mijn moeder dus op 50-Plus gaat stemmen of de SP, maar dat doet ze niet. Toen mijn vader nog leefde volgde ze de keuze die mijn vader in al zijn wijsheid nam en stemde ze PvdA. Nu volgt ze mij in ‘al mijn wijsheid’ en stemt ze Partij voor de Dieren. Want mijn moeder is ondanks haar financiële situatie niet egoïstisch, en ze weet dankzij mij dat de PvdD een goede keuze is voor iedereen.
Zo, toch nog even snel een tip meegegeven aan zwevende kiezers.
Geld dit niet voor elke bevolkingsgroep?
Het was bij Max Vandaag, denk dat er wel veel ouderen zijn die weinig te besteden hebben, wonen in huurhuizen waar ze subsidie krijgen. Ze kunnen zich vaak maar nauwelijks redden, kunnen geen uitstapjes maken. Een groep ouderen heeft het inderdaad goed, hebben geluk gehad dat ze altijd werk hadden, zelfs meestal hun werkzame leven bij een bedrijf. Zou fijn zijn, als alle ouderen, een fijne oude dag zouden hebben. Ze moeten zich nu vooral niet laten misleiden door de mooie praatjes van de heren politicie, komen ze uiteindelijk bedrogen uit!