Roemenen en Polen

Vanochtend stond in de krant een bericht over een Roemeen die op zijn skeelers op weg was naar de bakker voor een paar versgebakken broodjes. Op zich al een leuk bericht, maar hij deed dit op de vluchtstrook van een snelweg. Ik mag ze wel, deze Roemenen en Polen. Natuurlijk, er zal vast ook gajes tussen zitten, maar die naïeve burgerlijke ongehoorzaamheid vind ik verfrissend. Met drank op in een auto is absoluut ontoelaatbaar, en toch moet ik altijd weer glimlachen als ik lees dat er weer een Pool met zijn auto tegen een boom is gereden. Of iemand die zomaar zijn tent opgesteld had midden in een bos langs de weg en meer van dit soort dingen. Hoe haal je het in je hoofd zoiets te doen? Dat komt omdat dit soort ideeën niet in ons hoofd zitten maar in die van de Polen en Roemenen. In ons hoofd zitten wetten, regeltjes en normen zo dicht op elkaar dat er haast geen ruimte meer is voor ‘afwijkend’ en ‘natuurlijk’ gedrag. Daar hebben we dan drank of xtc voor nodig. De Roemeen op zijn skeelers was in zekere zin een vrije vogel waar je best jaloers op kunt zijn. Hij zat ’s ochtendsvroeg in zijn vrachtwagen, keek naar buiten, kreeg zin in een lekker warm broodje, zag die grote lange weg voor zich, trok zijn skeelers aan en zoefde langs de berm op weg naar de dichtsbijzijnde bakker. Niks mis mee toch? Ik denk dat de politie die hem aanhield het goed aanvoelde, want ze gaven de man geen bon. Is het een idee om dat domme meldpunt van de PVV een andere vorm te geven en meldingen te gaan verzamelen van dit soort vrij gedrag van Polen en Roemenen? Ter inspiratie zeg maar, voor ons suffe Nederlanders. Dan krijgt de Partij voor de Vrijheid toch nog een beetje inhoud.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Reacties

 1. bettina zegt

  Leuk artikel Jack.
  Heel goed om ook iets positief over polen en roemenen te lezen.
  Jammer dat zij het zelf niet kunnen lezen.

  • jack zegt

   Op de lagere school zaten twee Poolse jongens bij me in de klas, twee Italiaanse jongens en een Italiaans meisje en een jongen uit Suriname. Hun ouders kwamen naar Nederland of werden hier naartoe gehaald, voor werk. Nu is dit niet veel anders, ondanks de economische crisis. Zonder deze mensen zouden veel bedrijven in Nederland denk ik failliet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *