Stilte en lawaai tijdens de coronacrisis

Nu de wereld om ons heen vanwege de coronacrisis tijdelijk is stilgevallen kunnen we weer voelen hoe aangenaam en heilzaam stilte is.

Gisteren heb ik na 2 maanden stilgestaan te hebben toch maar weer eens mijn motor van stal gehaald. Want ik vind motorrijden heerlijk, toch? Ik doe het al 34 jaar met veel plezier, maar heb wel gemerkt dat ik de afgelopen jaren steeds vaker de voorkeur geef aan wandelen. Er was dus wat twijfel, ook al omdat je op de motor wel frisse lucht hebt maar geen beweging.

In het begin dacht ik dat het lag aan het feit dat ik alweer een poosje niet gereden had. Ik merkte dat ik maar mondjesmaat gas gaf, heel langzaam van de ene versnelling naar de volgende. Nu ben ik altijd al een rustige rijder geweest, maar over het algemeen zie je motorrijders flink optrekken, snel schakelen en als het even kan net boven de toegestane snelheid gaan rijden. Het lukte me niet, ik wilde het niet. Alles buiten was zo mooi rustig en stil, dat wilde ik eigenlijk niet verstoren met het geluid van mijn motor.

Ik heb dat gevoel ook als ik op het balkon zit en auto’s en motoren zie langsscheuren, alsof de lege straten ze de permissie geeft eens flink het gas open te trekken. Sommigen rijden makkelijk 80 tot 100 km per uur. Het lawaai dat ze daarbij maken is storend en voelt als ongepast, wreed. Het dagelijkse leven is voor een groot deel stilgevallen, ook als is dat omdat het nu even niet anders kan. Er is nu zo weinig verkeer en ander lawaai dat ik zelfs het geritsel van de bladeren kan horen als de kat van de onderburen door de struiken loopt die een stukje verderop staan. Dat geluid heb ik nog nooit eerder gehoord. Ook hoor ik nu opeens veel meer de vogels dan anders.

Niet alleen maar de wereld om me heen is stiller, ikzelf waarschijnlijk ook. Daarom vroeg ik me gisteren serieus af of het niet tijd is hem weg te doen. Ik kan me op dit moment erg storen aan plotselinge harde geluiden en lawaai. Een electrische motorfiets is een optie, hoewel nog erg duur. Maar nu ik weer weet hoe fijn stilte is wil ik misschien ook dat niet meer.

Pimpelmees