Straatnamen

Historische straatnamen zijn natuurlijk leuk. Om in een straat te wonen die Willem de Zwijgerstraat heet of de Galileolaan voegt toch iets toe aan een voor het overige misschien saaie straat met hopeloos doorsnee bewoners. Wat dat betreft heb ik het niet echt getroffen: De Vellingenhoef in Tilburg. Als ik de straatnaam uitspreek bij bijvoorbeeld een winkel of instantie hoor ik regelmatig de ander ‘Vei-ling-en-hof’ zeggen. Nee,zeg ik dan, het is Vellllll-ingen, met twee ellen en hoef achteraan. Niet hof. Op de website Het Geheugen van Tilburg kun je nagaan waar zo’n straatnaam vandaan komt: ‘De Vellinghoef is genoemd naar de familie Vels of Vellekens. In de 15e eeuw komt deze naam veelvuldig voor. In 1442 is er een stuc lands in loco dicto in die vellinge hoeve in de Reit; in 1446 lant in der hoeve peter wilneer Vellekens en in 1452 vinden we: Willem Vel zoen quondam Peter Vels verkoopt een stuck lands ter stede geheyten in die vellinghoeve.’ Ik kan er geen touw aan vastknopen, maar er was dus ooit een familie die min of meer zo heette.

Filmwijk in AlmereHet werken aan de website Bedrijven Top 10 heeft als neveneffect dat ik aardig goed begin te worden in het localiseren van plaatsen in Nederland en veel nieuwe straatnamen leer kennen. En ik moet niks van Almere hebben, maar in de filmwijk zou ik best wel willen wonen. Bijvoorbeeld in de Jacques Tatilaan of de Romi Schneiderweg. Of de Fernandel- of Comedy Caperstraat. Wat moet het toch leuk zijn om in zo’n straat te mogen wonen. Altijd goeie zin en een brede grijns op je gezicht. Ik vermoed dat de leden van de familie Vels of Vellekens op z’n tijd behoorlijk chagrijnig en cynisch konden zijn.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *