Op zoek naar een kamer

Voor mij is het alweer een hele tijd geleden dat ik op zoek moest naar een kamer. Ik ging naar Tilburg om psychologie te studeren en koos voor het gemak een kamer in een huis met een gezin. Het duurde niet lang voordat ik erachter kwam dat dat verre van ideaal was, zelfs voor iemand die opzag tegen het studentenleven. Ja, ik weet dat veel studenten er bij wijze van spreken op de middelbare school al naar uitkijken, voor mij was het een enorme bron van stress. Omdat ik weg wilde bij dat gezin ging ik op zoek naar een kamer in een studentenhuis en rolde toen van de ene stresssituatie in de andere.

Deze week besteedde 3LAB op tv aandacht aan dat soort stress in een reportage met de titel Helaas je bent het niet geworden. Wanneer je op zoek gaat naar een kamer in een studentenhuis moet je vaak voor een ‘commissie’ verschijnen en die zien te overtuigen dat jij de persoon bent die het beste past in dat huis (en dus bij hun). Zo kwam ik begin jaren tachtig terecht in een volkswijk in Tilburg Oost. Ik dacht dat ik naar een kamer ging kijken, maar voordat ik de kamer mocht zien zaten we met zijn allen in de keuken en kreeg ik allerlei vragen op me afgevuurd. Zij zaten in een gemakkelijke positie, die misschien aanstaande huisgenoten, want zij woonden er al. Ik geloof niet dat ik toen nog veel zin had om naar die kamer te gaan kijken, maar we gingen toch maar even met z’n allen naar boven.

Het was niet de eerste kamer, ook niet de tweede en ook niet de derde. Een luik ging open in het plafond en een uitschuiftrap kwam tevoorschijn. Eenmaal op zolder zag ik twee kleine raampjes, aan iedere kant van het dak één, en voor de rest stond er nog een oude tafel en stoel. Je moet zelf zorgen dat het een beetje gezellig wordt zeggen ze altijd, maar dit vond ik toch wel iets té donker en naargeestig. Oh, en ze vonden het toch wel netjes om me even te laten weten dat de vorige kamerbewoner zelfmoord had gepleegd. Hier op deze zolder? Ja, op deze zolder. Ik kon me er alles bij voorstellen.

Student neemt intrek in nieuwe kamer.