post

Ubuntu Studio 7.10

Ubuntu StudioOnder de naam ‘Gutsy Gibbon’ is afgelopen week de nieuwe versie van Ubuntu (Studio) vrijgegeven. Upgraden of een volledig nieuwe installatie was de vraag, want zo bekend ben ik nu ook nog niet met Linux dat ik een probleemloos lopend systeem meteen weer om zeep wil helpen. Uiteindelijk toch maar besloten tot een verse installatie, de 64-bit versie dit keer, en dat ging eigenlijk vrijwel probleemloos en snel. Alle data staat daarbij op een aparte partitie van de harde schijf en wordt dus niet aangetast.

De reden dat ik dit schrijf is dat ik mensen wil proberen over te halen eens een keertje Linux te proberen. Het is inmiddels zo volwassen geworden dat, met uitzondering van enkele compatibiliteitsproblemen met hardware, iedereen er makkelijk mee zou moeten kunnen werken. Je kunt het naast Windows installeren, waarna een opstartlader je elke keer bij het opstarten laat kiezen welk besturingssysteem je wilt gaan gebruiken. Daarbij kun je uit twee van de meest gangbare desktopomgevingen kiezen, namelijk Gnome of KDE.

Persoonlijk heb ik gekozen voor Gnome. Een erg eenvoudige en overzichtelijke dekstop, en ik verbaas me nog steeds over het feit dat ik zo weinig meer ‘in het systeem’ zelf aan het prutsen ben zoals ik dat in Windows altijd deed. Nieuw is dit keer wel Compiz Fusion, een stukje software dat allerlei 3D desktopeffecten kan toevoegen aan je systeem. Net zoiets als Aero onder Windows Vista, alleen werkt het onder Compiz aanmerkelijk soepeler en mooier. Normaal gesproken ben ik helemaal geen voorstander van teveel ‘Eye Candy’. Het leidt alleen maar af en kan bovendien je computer behoorlijk trager maken. Maar in dit geval merk je daar niks van. Bovendien heb ik maar een paar ‘effecten’ ingesteld die het navigeren tussen de verschillende desktops makkelijker maken en een klein beetje transparantie in de titelbalk van de vensters en dito schaduw.

Ik heb het al eerder gezegd, maar met wat Linux op dit moment al te bieden heeft (en met elk half jaar een nieuwe release), zie ik niet in wat Windows of Mac nog voor meerwaarde hebben. Hardware en drivers kunnen soms nog een probleem zijn, maar het besturingssysteem zelf is mijns inziens helemaal klaar om de grote stap te zetten naar meer bekendheid onder ‘het gewone volk’. En bij deze mijn bescheiden aandeel hierin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>