De wereld is de afgelopen decennia geglobaliseerd, al zal dat de komende jaren wellicht voor een deel weer teruggedraaid gaan worden. Op het gebied van internet en digitale diensten gaat de globalisering echter wel door, want communicatie en uitwisseling tussen alle landen van de wereld is juist nu erg belangrijk. Ik kan me geen moment herinneren uit mijn tv-leven dat er meer mensen uit alle delen van de wereld via de tv en online met elkaar in gesprek zijn. Politici en wetenschappers natuurlijk, maar ook heel veel gewone mensen die online op zoek zijn naar informatie en nieuws of online activiteiten. Als je dan aan wilt haken is het wel altijd even omrekenen tussen de verschillende tijdzones.
De afgelopen weken heb ik Sri Sri Ravi Shankar ‘herontdekt’. Deze spiritueel leider uit India verzorgt op internet dagelijks 2 meditaties die voor iedereen toegankelijk zijn. Elke dag zit ik nu rond 08.30 uur ’s ochtends en 16.00 uur ’s middags klaar om mee te doen. Dat betekende in het begin wel even omrekenen, want de aankondiging zegt telkens dat de meditaties beginnen om zo en zo laat IST, oftewel India Standard Time. Als je dan ook nog andere dingen wilt volgen die weer vanuit een andere tijdzone worden georganiseerd begin je je af te vragen waarom we überhaupt nog die verschillende tijdzones hanteren. Is het niet veel beter een nieuwe soort klok te introduceren waarbij de tijd voor iedereen op de wereld op hetzelfde moment hetzelfde is? Dus is het 13.00 uur in Nederland, dan ook 13.00 uur in India en in Australië en op Hawaii. Zo’n klok is er al sinds 1972 en heet UTC, een compromis tussen het Franse TUC (Temps universel coordonné) en het Engelse CUT (Coordinated Universal Time).

Ik heb nog even zitten denken of deze UTC-tijd niet volledig ingevoerd zou kunnen worden, dus ook in het dagelijkse leven. Dat zou voor ons in Nederland niet zo’n probleem zijn omdat UTC grofweg overeen komt met GMT, de normale tijdzone dus van Engeland, maar kinderen in Japan zouden dan voortaan naar school gaan van 18.00 uur tot 01.00 uur. En hoe ga je dan om met woorden als ochtend, middag en avond? Een schrijver zal er niet zo’n problemen mee hebben, want in alle vroegte opstaan blijft hetzelfde, en ook de schemering blijft dat moment van de dag wanneer het daglicht langzaam verdwijnt en het steeds donkerder wordt. In het dagelijks leven zal het dus niet zo makkelijk zijn, maar online zou het wel fijn zijn als UTC standaard werd gebruikt. Alleen jammer dat mijn mooie radio controlled horloge maar één tijd kan aangeven, en ik ben niet van plan die te gaan vervangen door een smartwatch.
Geef een reactie