De eerste stap

Hoe doe je dat, veranderen. Het lijkt zo moeilijk, zeker als je iets al heel lang op eenzelfde manier doet, dag in dag uit, of via een gewoonte die zich wekelijks of jaarlijks herhaald. Zo gaan de dingen, zo ben je het gewend of zo hoort het. Of zo zie je het om je heen en dus doe je het op dezelfde manier of het groeit binnen in je als een verlangen het ook op zo’n manier te willen doen.

Op de website van The Guardian staat een goed artikel met de titel No flights, a four-day week and living off-grid: what climate scientists do at home to save the planet. De boodschap is dringend. De tijd van wachten is voorbij om iets te doen en het is niet genoeg het doen over te laten aan anderen zodat je zelf niets hoeft in te leveren of iets van je levensstijl hoeft op te geven.

Het is vreemd om te zien dat maar weinigen (inclusief ikzelf) écht de urgentie zien en voelen er op persoonlijk vlak iets aan te doen. De problemen in onze wereld, die van ons denken en handelen, lijken zo vast te zitten in een soort van geconditioneerd beeld van hoe je leven eruit moet zien, dat we niet zien hoe dingen in werkelijkheid zijn, en wat je kunt doen, wat je wílt doen om hier verandering in aan te brengen. Liever dompel je jezelf onder in het dagelijkse leven dat je gewend bent, met zo min mogelijk vervelende onderbrekingen en conflicten, en met de inzet om de dag zo te laten verlopen dat je je daar prettig bij voelt.

Dr. Wayne Dyer: De Weg naar Verandering

Op dit moment lees ik het boek De Weg naar Verandering, de Tao van Dr. Wayne Dyer. Het beschrijft de 81 verzen uit de Tao Te Ching. Dat laatste boekje kocht ik begin jaren tachtig en via het boek van Wayne Dyer kom ik er nu weer mee in aanraking. De kern van vers 64 dat ik vanochtend las is ‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap’. Een van de meest geciteerde regels uit de Tao Te Ching. Niet vooruitkijken naar hoe groot of moeilijk iets is, maar alleen een eerste stap in het hier en nu. Niet meteen je hele leven veranderen, maar alleen maar van moment tot moment andere keuzes maken. In die momenten zit de hele verandering en een andere toekomst.

Dat we andere keuzes moeten gaan maken is nu wel duidelijk. En dat is niet alleen maar een taak voor de groten, zoals regeringen en de industrie, zodat je zelf lekker niks hoeft te doen en door kunt gaan met een houding van ‘genieten en lol maken want je leeft maar één keer’. De wetenschappers in het artikel in The Guardian zijn daar behoorlijk resoluut in, en zij zitten met hun onderzoek dagelijks boven op de feiten. Maar die feiten zijn voor ieder van ons te zien, dagelijks via het nieuws, maar ook gewoon om ons heen. In reclames, in supermarkten, in het gejaag en gejakker op straat, maar vooral ook in onszelf. In ons denken, onze gewoontes, onze verlangens en angsten. Dat zien, dat bewust worden is misschien wel de allereerste stap naar verandering.