Vierkante foto’s

Op deze pagina staan een aantal vierkante foto’s die in 2012 gemaakt zijn tijdens een vakantie in Normandië met een oude Sony Xperia telefoon. De foto’s zijn vierkant gemaakt door gebruik te maken van een app met een polaroid filtertje dat ik aan het uitproberen was.

Bij vierkante foto’s lijkt het bijna niet uit te maken wat er waar op de foto staat, en zelfs niet of hij goed belicht of scherp is. Vierkante foto’s zien er bijna altijd goed uit. Alsof alles binnen het beeld automatisch op de juiste plek staat. En als je iets een andere plek geeft, de compositie dus aanpast, dan is dat opnieuw de juiste plek. De andere beeldelementen ‘schikken’ zich automatisch naar hun nieuwe positie in het beeld. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de 1:1 verhouding waarbij er een optimale balans is tussen opgevulde en lege ruimte in een beeld.

Dat dit zo werkt bij vierkante foto’s zou je een voordeel kunnen noemen, maar ook een nadeel. Want als een foto dan toch wel ‘goed’ voelt, wat maakt het dan nog uit wat er op de foto staat. Blader tien minuten door foto’s op Instagram en je zult zelden tot nooit het gevoel krijgen dat er iets niet goed zit.