Virtuele vakanties

Thailand had de toegang tot het strand waar de film The Beach werd opgenomen aanvankelijk verboden voor een paar maanden. De natuur op het strand en in het water waren zodanig beschadigd door massatoerisme dat hersteltijd noodzakelijk was. Nu heeft Thailand besloten deze maatregel te verlengen tot 2012.

Om soortgelijke redenen mogen toeristen nu de ruïnes van Machu Picchu in Peru alleen nog maar gedurende drie uur per dag bezoeken, waarbij de bezoekers opgesplitst worden in twee groepen of tijdzones. De oude en kwetsbare stenen waren wel bestand tegen de tijd, maar niet tegen de mens.

Bovenstaande maatregelen verdienen navolging in meer delen van de wereld. Ondertussen blijven (budget) vliegmaatschappijen bezig met het aantrekken van steeds meer reizigers naar steeds meer bestemmingen.

Het lijkt tijd voor de holosuite uit Star Trek. Reizen zoveel je wilt, en dat alles binnen de muren van een holografische kamer. Dus geen vr-bril of zoiets. Er is zelfs al een bedrijf dat bezig is om iets soortgelijks te gaan maken in het echie: Light Field Lab. En anders wordt het voorlopig toch de Efteling.

Holodeck of Holosuite aan boord van Star Trek Enterprise
Holodeck
Commander Riker uit Star Trek The Next Generation betreedt het holodeck
Commander Riker uit Star Trek The Next Generation betreedt het holodeck