Voetbal is oorlog, zei ooit iemand. De een denkt dat het Rinus Michels was die dit voor het eerst zei, anderen beweren dat voetbalclub MVV de primeur had. Voetbal is inmiddels ook wetenschap, getuige de vele voor- en nabeschouwingen, analyses en onderzoeken (niet alleen over doping), en eindeloze statistieken. Een van de eerste statistieken zal die van het aantal hoekschoppen zijn geweest, misschien nog voorafgegaan door het aantal gele en rode kaarten. Daarna ging men bijhouden hoe vaak een keeper de bal had gehad, en dus hoe goed of slecht een tegenstander was. Hoeveel overtredingen werden er gemaakt, hoeveel afstandschoten op doel, kopballen. Dit soort statistieken zijn nog door een mens bij te houden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is pen en papier en voldoende koffie om niet in slaap te sukkelen tijdens een saaie wedstrijd.
Echt ingewikkeld werd het pas toen men ook het percentage balbezit ging bijhouden, want – en misschien is dit een uitspraak van Cruijff – ‘als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal’. Als ik naar een wedstrijd kijk en ik zie onder in beeld de percentages balbezit, zie ik nog steeds iemand voor me met een schakelbordje op zijn knieën met twee knopjes. Beurtelings drukt deze persoon op een van beide knopjes, afhankelijk van welke ploeg op dat moment in balbezit is. Een hele klus, zeker wanneer het een rommelige wedstrijd is met veel balafnames of een lange scrimmage. Ik neem daarom aan dat een computer deze taak overgenomen heeft, maar hoe deze dan weet te bepalen wie op welk moment de bal heeft is voor mij een raadsel. Het zou een mooie vraag zijn voor een hoe-doet-men-dat-programma.
Voetbalprogramma’s op tv zijn dol op statistieken. Onderstaand beeld is afkomstig van het Engelse sportprogramma Goal, maar zou net zo goed een beursprogramma van CNN hebben kunnen zijn. Of al die fans die thuis met een blikje bier op de bank zitten dit nu echt zo interessant vinden betwijfel ik. Zelf staar ik maar wat naar al die gegevens zonder ze echt te zien en wacht ik rustig tot de volgende samenvatting. Het spelletje zelf, daar gaat het toch om, en liefst zo simpel mogelijk. Want, en dit is wel een uitspraak van Cruijff, ‘simpel spelen is het mooist’.
Geef een reactie