post

Vriend A.

Leonard CohenA. was een vriend van me, in de tijd dat ik nog psychologie studeerde en korte tijd daarna. Vannacht moest ik tijdens een wakker moment opeens aan hem denken. Ik weet niet waarom. Misschien was hij toen net zo oud als ik nu. Hij was namelijk ouder dan mij en leefde samen met een vrouw in een klein arbeidershuisje in het centrum van Tilburg. Hij hield van muziek, speelde gitaar en zong. Met name nummers van zijn favoriet, Leonard Cohen. De avonden dat ik bij hun op bezoek was waren avonden vol met muziek, wijn en filosofie. A. was namelijk erg intelligent, een echte denker, en achteraf gezien misschien wel te. Er waren avonden dat zijn vriendin en ik het wel welletjes vonden en we aanbeland waren bij een stukje filosofie waar zelfs Kant of Pascal geen brood meer van hadden kunnen bakken. Maar hij kon niet stoppen.

Jaren voordat ik hun leerde kennen had A. een psychose doorgemaakt. Daarna was hij niet meer dezelfde als voorheen, volgens zijn vriendin. Wel nog met dezelfde zachtheid en vriendelijkheid, maar ook met een kronkel in zijn hoofd die het leven voor hem steeds ondraaglijker maakte. Toen de depressie toesloeg heb ik avonden met hem op hun zolder gezeten, of fietsend door de natuur. Mijn taak was de uitzichtloosheid die hij voelde en zag uit zijn hoofd te praten. Een onmogelijke opgave, zo bleek steeds weer. Ik weet niet of hij destijds ook medicatie kreeg voor zijn neerslachtigheid, in ieder geval waren zijn waandenkbeelden zo sterk en ondoordringbaar dat praten eigenlijk niet zoveel nut had. En toch bleven we praten. Veel anders zat er ook niet op.

A. leeft niet meer. Een paar jaar nadat ik hun uit het oog was verloren kreeg ik via iemand te horen dat hij zichzelf van het leven had benomen. Hij had zichzelf vergast. Een zachte dood voor een zacht mens. Een foto heb ik niet van hem en zou ik hier ook niet geplaatst hebben. In plaats daarvan een foto van zijn grote idool.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>