Vulkaanuitbarsting La Palma

Oergeweld in de vorm van orkanen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen blijft prachtig om naar te kijken, zolang je er zelf maar niet middenin zit en je eigen leven in gevaar komt. In 2008 was ik op vakantie op La Palma en wat jammer dat de vulkaan Cumbre Vieja toen niet uitgebarsten is. Ik begrijp dat het voor veel mensen verschrikkelijk is want zij verliezen hun huis of bedrijf, maar wat had ik het erg graag met eigen ogen willen zien en het gerommel in mijn lijf willen voelen. Op veilige afstand natuurlijk en zonder risico op het inademen van giftige lucht.

Er zijn wetenschappelijke studies die een antwoord hebben proberen te geven op de vraag waarom mensen ervan houden naar (natuur)geweld te kijken. Geweld tussen mensen of jegens dieren (en zelfs tegen natuur) kan ik niet naar kijken, maar van kijken naar natuurgeweld word ik stil en contemplatief. Het is oer en oud en eeuwig.

Live beelden via webcams van de vulkaanuitbarsting op La Palma

Live beelden van de vulkaanuitbarsting op La Palma

La Palma 2008 in de buurt van Puerto Naos