Waar zijn de bijen en hommels?

Ze gaan de pijp uit vanwege het overmatige gebruik van pesticiden in de landbouw en tuinbouw, is het antwoord. Vorige week was ik op bezoek bij mijn moeder en keek over de rand van het balkon naar beneden, naar de struiken. Die struiken staan daar al heel lang. Ik schreef er al eerder een stukje over (linkje). Terwijl ik zo naar beneden keek moest ik terugdenken aan hoe ik als kind bijen en hommels ving in een jampotje. Zonder jam en met deksel. Ik zou het nu niet meer doen, maar toen was het de gevaarlijkste sport die ik me kon voorstellen. Hoe voller het potje, hoe moeilijker om er nog een bij te vangen zonder dat er eentje kon ontsnappen of met zijn lijfje tussen pot en deksel kwam te zetten. Als dat toch gebeurde liet ik met schrik het potje op de grond vallen en dan was het hollen. Hommels en bijen zoemden als een gek in die struiken. Op iedere vierkante meter zaten er wel een stuk of vijf zes. Maar nu, daar beneden onder het balkon, kon ik niks horen of zien bewegen. Voor de zekerheid vroeg ik het nog even aan mijn moeder, maar ook zij kon zich niet herinneren wanneer de bijen voor het laatst voorbij haar keukenraam waren gevlogen. En dat is erg jammer. Niet voor mij als bijenvanger, want dat zou ik zoals al gezegd nu nooit meer doen, maar gewoon, vanwege dat rustige gezoem van die kleine beestjes. Het enige dat ik nu kan horen zoemen is de transformator in de schemerlamp en de ijskast.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Share on TumblrEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *