Behalve onderhoud aan websites van mijn klanten is af en toe mijn eigen site natuurlijk aan de beurt. Afgelopen weekend besloot ik eens te gaan kijken of ik die van mij nog verder kon optimaliseren. Kan het niet allemaal wat sneller?
Er zijn veel tools op internet te vinden waarmee je je website kunt testen op snelheid, plaatsing van scripts, juist gebruik van html en stylesheets en het mogelijk verkleinen van deze bestanden, optimaliseren van afbeeldingen, cachen van pagina’s, koppelen aan een CDN enzovoorts. Goh, denk je nu misschien, ik heb maar een kleine website en dus moet ie toch hartstikke snel zijn? Ja en nee, of zoals ze in Duitsland zeggen ‘jein’ (ja und nein). De snelheid van een site hangt af van veel factoren, waaronder de kwaliteit en snelheid van de servers van je provider, hoe complex je website is, hoe groot de pagina’s en afbeeldingen zijn en nog veel meer. Na vele uren testen, installeren en weer verwijderen van diverse plugins en verplaatsen van code, kan ik heel blij zijn met het resultaat. De laadtijden van de site lagen gemiddeld tussen de 210ms en 450ms, soms even wat hoger. Dat laatste heeft ermee te maken dat mijn site op een shared hosting server staat en ik de beschikbare webruimte en resources dus moet delen met andere klanten.
Helaas is het niet zo dat ik dit resultaat zomaar zou kunnen kopiëren naar andere sites. Iedere site is weer anders en ook iedere server is weer anders geconfigureerd. In de praktijk betekent dit een proces van trial en error om uit te zoeken wat voor een specifieke site de beste combinatie van plugins is en welke instellingen het beste resultaat opleveren. Over het algemeen is er wel een richtlijn die ik zelf altijd graag hanteer: houd de opbouw van een site zo eenvoudig mogelijk en met gebruik van zo weinig mogelijk plugins. Keep it clean, keep it simple.
Geef een reactie