Precies in het midden

De meeste mensen kiezen er automatisch voor om iets of iemand in het midden van de foto te zetten. Misschien omdat ze denken dat de foto dan pas scherp is, of omdat ze er zeker van willen zijn dat ze ‘het’ allemaal in beeld hebben. Een van de eerste dingen die je leert tijdens een fotocursus is om het onderwerp in de foto juist niet in het midden te zetten maar iets ernaast. Wat overigens ook geen wet is. Soms is iets in het midden van het beeld plaatsen juist erg passend. De verhouding van de foto speelt daarbij ook een rol. Is de foto bijvoorbeeld vierkant, rechthoekig of is het een panoramafoto.

Het Trying to Photograph a Ball so that it is in the Center of the Picture is een bekend werk van kunstenaar John Baldessari. ‘Baldessari took many snapshot trials to achieve the desired outcome however Baldessari discarded the goal to aim for the ball in the center as he came to the conclusion of abandoning conventional rules in photography compositions.’ Het is dan ook verdomde moeilijk om een bal precies in het midden van het beeld te krijgen en dan ook nog eens daar te houden terwijl je de ontspanknop van de camera indrukt. Tenzij je een hele goede fotograaf bent zoals ik (…), dan lukt het je al bij de derde foto. Puur toeval natuurlijk. De foto van de basketbal was bedoeld als test om te kijken hoe goed de autofocus van mijn camera werkt op kleine bewegende voorwerpen.

Op dit moment zijn in het van Abbemuseum in Eindhoven 23 vroege videowerken van Baldessari te zien. Lees er meer over op de website van het van Abbe.

Trying to Photograph a Ball so that it is in the Center of the Picture is een bekend werk van kunstenaar John Baldessari.
Trying to Photograph a Ball so that it is in the Center of the Picture.