Stalbrand varkensstal Boekel

Dit keer geen gewone stalbrand. De brand in de varkensstal in Boekel met 4000 biggen is waarschijnlijk aangestoken en de politie heeft een verdachte uit het naburige Venhorst aangehouden. Op de website van Omroep Brabant meer details over de brand en een eerdere mislukte moordaanslag op de varkenshouder.

Afgezien van de oorzaak van de brand is er geen verschil met de gevolgen in vergelijking met andere stalbranden. Omdat de stallen gesloten systemen zijn is er voor de vele dieren geen uitweg bij een brand en zullen ze hoe dan ook overlijden. Door het vuur of vroegtijdig door verstikking door de rook. Van de afgebrande stal zelf was weinig te zien vanaf de openbare weg. De toegang tot het terrein was aan het zicht onttrokken door de bekende groene of zwarte plastic schermen, en rondom was de boerderij afgeschermd door een hoge betonnen muur. Hoeveel varkens er in totaal op deze boerderij gehouden worden is me niet bekend. Het moeten er in elk geval veel zijn, gezien de vele hoge silo’s aan de voorkant.

Een ander opvallend detail dat ik al vaker ben tegengekomen bij grote boerderijen binnen de vee-industrie, was het veldje rechts van de boerderij. Een ezel stond daar rustig te grazen in een weilandje met daarnaast een bord dat aangaf dat de varkensboer lid is van de Vereniging Parkdieren Liefhebbers. Het blijft een bizar, banaal en haast surrealistisch gegeven dat sommige dieren vertroeteld worden en namen hebben, en andere dieren massaal gefokt, vetgemest en geslacht worden en niemand die dit raar vindt. En er zal vast en zeker regelmatig een gezellige barbecue georganiseerd worden in de buurt. De wereld zoals die getoond wordt in de film Zone of Interest bestaat in vele vormen, en een daarvan is de genadeloze vee-industrie.