Expositie: Tokihiro Sato – Gleaning Lights

Tokihiro Sato - Gleaning Lights

Tokihiro Sato (1957) is fotograaf. Fotograferen betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Voor de meesten van ons betekent dat op een knopje drukken waarna het beeld voor de camera opgeslagen wordt op het geheugenkaartje. Meestal met een sluitertijd van ergens tussen de 1/60ste tot 1/1000ste van een seconde.

Sato fotografeert en tijdens dit fotograferen ‘schrijft’ hij met licht. Daar heeft hij ook alle tijd voor bij sluitertijden van één tot drie uur. Tijdens die lange sluitertijd beweegt Sato zich door het gebied voor de camera met een zaklamp, soms aan een stok vastgebonden zodat hij grotere cirkelachtige bewegingen kan maken. Zelfs buiten in de zon hanteert hij deze techniek, alleen gebruikt hij dan een spiegel waarmee hij de zonnestralen terugkaatst in de lens van de camera. Dat levert prachtige beelden op. Maar mooier nog dan de beelden is de video waarop te zien is hoe hij aan het werk is.

Sato is eigenlijk ook een performance kunstenaar, ook al zie je bij hem alleen maar het eindresultaat terug. Hijzelf is door die lange sluitertijd nergens in beeld, en toch heeft hij er als een geest 1 tot 3 uur lang doorheen gelopen en zijn sporen van licht achtergelaten.

Voor wie zijn werk nog wil zien moet genoegen nemen met wat er op internet te vinden is aan foto’s en video’s. De expositie bij Piet Hein Eek is inmiddels afgelopen.

Tokihiro Sato - Gleaning Lights

Reacties zijn gesloten.