David Plowden: Imprints

David Plowden - Imprints

Foto’s die doen denken aan die van Walkers Evans. Walker Evans (1903-1975) reisde veel door de VS vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw, Plowden deed dat vanaf de jaren 60. Zo overlapt hun werk de industriële geschiedenis van Amerika tot en met het punt waarop sommige dingen weer begonnen te verdwijnen, zoals fabrieken die gingen sluiten, waaronder die in de stad Donora in Pennsylvania. De fotograaf beschrijft in het boek de sfeer in de stad die voorheen altijd bekend stond om zijn eeuwige smog en de reactie die hij kreeg van een inwoner van de stad die duidelijk nog vol wrok zat om het sluiten van de fabrieken.

“The smog,” he shouted. “The smog! That’s all anyone remembers about Donora. See that down there? That’s where the smog came from. That’s where we all worked before they closed it down. Closed the mill. Damn them! Damn the bastards who closed us down. Damn the smog!

Uit het boek Imprints van David Plowden

Dit waren de mensen die al die jaren leefden onder de rook van de fabrieken, die ze op gang hielden en die bijgedragen hebben aan de economische groei van Amerika. Ondanks alles zouden ze nog steeds willen dat die fabrieken nooit waren dichtgegaan. Geboren worden en sterven in een stad vol smog, ze zouden het prima vinden, zo sterk is werken en leven met de fabrieken deel van wie zij zijn.

David Plowden - Imprints
Fotoboek Imprints van de Amerikaanse fotograaf David Plowden (1932).