De Hasseltse kapel

Waar de coronacrisis al niet goed voor is. Nu woon ik al 38 jaar in Tilburg en ik had al vaak horen vertellen over de Hasseltse kapel, maar ik was er nog nooit geweest. En dat terwijl ik erg hou van kerken, kapelletjes en begraafplaatsen en ik er zonder het te beseffen al vele malen langsgereden ben. Gisteren was het prachtig weer en ik had geen zin om de auto te pakken en naar een bos- of heidegebied te rijden. Als door een goddelijke ingeving schoot me toen de Hasseltse kapel te binnen.

Het is een piepklein maar prachtig stukje Tilburg. Ik zou bijna zeggen dat het ontilburgs mooi is. De kapel was open en in het parkje zaten een paar mensen stil te wezen. Ik ben op een van de bankjes gaan zitten in de zon en heb minutenlang de bloeiende prunus bewonderd en een dappere merel dit twee kauwen uit de boom verdreef. Het was mooi en het was vredig, en zoals al gezegd ontilburgs mooi. Wat me wel doet vermoeden dat er in Tilburg in het verleden wel meer mooie plekjes waren die gaandeweg verdwenen zijn of ‘ommuurd’ door nieuwbouw. Tilburg wil een moderne industriestad zijn en daar is geen plek voor kleine intieme stille parkjes waar toch zoveel mensen naar verlangen. Daarom trekken die mensen – buiten coronatijd – zo graag naar andere steden waar dit wel nog te vinden is.

Hasseltse kapel Tilburg