Het woord is niet het ding

Margritte Ceci n'est pas une pipe

Ceci n’est pas une pipe

De surrealistische schilder René Magritte schilderde ooit een pijp met de tekst Ceci n’est pas une pipe. Feitelijk is dat juist want het is een schilderij van een pijp en geen echte pijp, niet het ding zelf. Op dezelfde manier heeft Krishnamurti het vaak over dat woorden niet de werkelijkheid zijn maar slechts een beschrijving of idee van iets in die werkelijkheid. Het woord boom is geen boom maar een woord dat een verwijzing is naar het object, de boom zelf. Daarbij is het woord boom een container geworden voor eerdere beelden van bomen, voorkeuren en invloeden van buitenaf, van wat anderen over bomen hebben gezegd, geschreven of uitgebeeld. Als je dan naar een boom kijkt, zie je dan nog wel de boom of zie je slechts een innerlijke reflectie van die boom?

Bomen in duingebied bij Zandvoort

Kijken als fotograaf

Bovenstaande kun je ook toepassen op fotografie. We maken tegenwoordig met zijn allen zo ontzettend veel foto’s dat je je kunt afvragen waar die foto’s, die beelden vandaan komen. Kijk je echt nog wel naar een boom of maak je een foto, een ‘afdruk’ van die boom overeenkomstig jouw innerlijke beeld van een boom.

Foto’s maken zou eigenlijk een uitnodiging moeten zijn tot onbevooroordeeld kijken, maar het tegenovergestelde lijkt de norm te zijn. Vandaar ook dat wanneer je op internet door massa’s foto’s heen bladert er bijna niks blijft hangen en alles lijkt op elkaar. Dat geldt ook voor mijn eigen foto’s,

Undercover

Boom en wolk

error: Copy content is not available.