Undercover

Zichtstal met varkens in ligboxen

Wat het oog niet wil zien

Stichting Varkens in Nood maakte undercoverbeelden van misstanden in het slachthuis Gosschalk in Epe. Op de videobeelden is te zien hoe varkens en koeien stroomstoten krijgen en geslagen worden. Zonder dit soort acties of het werk van een klokkenluider zouden deze mishandelingen nooit naar buiten zijn gekomen en zou alles achter gesloten deuren en muren door hebben kunnen gaan. Met dank aan Varkens in Nood is deze slachterij voorlopig dicht. Maar je hoeft niet per se undercover te gaan om te zien hoe verwrongen, verkeerd en bizar de wereld en het leven van een varken, de kip of de koe er uitziet in de vee-industrie, je kunt namelijk ook gewoon een zichtstal bezoeken.

‘Het zal bezoekers opvallen dat er veel licht, lucht en ruimte in de stallen is. Dieren leven er zo ontspannen mogelijk en in vaste groepen met elkaar. Zo kunnen ze elkaar goed leren kennen en ook echt “vriendinnen” maken. (tekst bij de zichtstal)’

Ontoegankelijk

De meeste bedrijven in de vee-industrie zijn ontoegankelijk. Een kippenschuur of varkensstal kom je niet zomaar in. Jammer, want ik zou er heel graag een fotoreportage willen maken gedurende langere tijd. Eigenaren zijn bang voor slechte publiciteit door bijvoorbeeld ‘verdraaide’ foto’s die volgens hun niet de werkelijkheid in hun stal laten zien. Stallen blijven daarom – en vanwege alle milieueisen of onder het mom van voorkomen van verspreiding van ziekten – potdicht. Een varkensboerderij met honderden varkens is een lange bakstenen stal met een of twee deuren waar je als automobilist als honderden keren langsgereden bent zonder ook maar een enkel dier te zien.

Zichtstallen

Bij een zichtstal heeft de boer een ruimte gemaakt waar bezoekers door raampjes een blik in de stal kunnen werpen. Men doet dit omdat men trots is op het bedrijf en de – volgens de boer – efficiënte en diervriendelijke stallen, en omdat men graag transparant wil zijn en de consument graag wil laten zien hoe het er in hun bedrijf aan toegaat. Dat kun je dus gewoon gaan bekijken, al mag je er wel van uitgaan dat de zichtstal het meest toonbare deel van de stal is. Dat maakt wat je ziet – als je het wilt zien – des te vreemder.

Zichtstal met varkens in ligboxen

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt in een zichtstal in Oost-Brabant die nogal veel weg heeft van een bunker.

Zichtstal met varkens in ligboxen
Zichtstal met varkens in ligboxen