Het huis van mijn grootouders

In mei 1990 overleed mijn opa, de vader van mijn moeder. Deze foto’s maakte ik tijdens ons laatste bezoek aan het huis. Mijn oma overleed 5 jaar eerder. Vreemd om te zien hoe schijnbaar armoedig het er allemaal uitziet, en hoe vreemd dat ze dat in mijn herinnering absoluut niet waren.

Het ontbrak ze aan niks. Ze hadden een huurhuisje, een tuin aan de voorkant, een moestuin aan de achterkant met daarbij een garage voor de Volkswagen Kever. Ze hadden een plaats waar het in de zomer heerlijk vertoeven was en een schuurtje voor de fietsen. Daarnaast een wat grotere houten schuur waar het tuingereedschap stond en wat hij zoal nodig had voor zijn bedrijfje als kunststeenbewerker. Een bed, een paar kastjes, jassen, hoeden en een klok. In mijn herinnering zijn er nooit andere meubels gekomen. Wat stelt het eigenlijk voor, maar wat heb je eigenlijk nodig. Ik heb niet van alles foto’s kunnen maken want veel was al weg.

De negatieven van deze zwart-witfoto’s (Ilford XP1 400 voor wie nog zelf films ontwikkeld heeft) heb ik een paar jaar geleden ingescand en daarna weggegooid. Ze hadden te lang in een doos gelegen op een plek waar het veel te vochtig bleek te zijn en waren niet meer in al te beste staat. Net als alle andere negatieven en dia’s trouwens.