Voor wie de foto’s van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam nog wil zien hoeft zich iets minder te haasten. De expositie is verlengd tot en met 22 oktober. Zo’n tweehonderd foto’s, voor de helft nog gemaakt op film, de rest met een digitale camera. Alle foto’s zijn perfect en uniform afgedrukt. Foto’s bewerken en afdrukken is een kunst op zich. Elk digitaal beeld ziet eruit alsof het gemaakt is met de film die hij destijds het meest gebruikte, de Kodak Tri-X zwartwit film. Het schijnt dat Salgado bijna altijd fotografeerde op ISO 1600, ook overdag. Dat verklaart het vaak grote contrast en de korreligheid in zijn foto’s. Er is niks mis met korrel, hoezeer camerafabrikanten ook stunten met ‘nauwelijks zichtbare korrel bij hoge ISO’.
Genesis is het levenswerk van Sebastião Salgado. Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto’s toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen. (bron: Nederlands Fotomuseum Rotterdam)
Nergens in de foto’s is iets terug te zien van de moderne beschaving. Alles oogt puur en oorspronkelijk. Zelf zou ik hier en daar een lantaarnpaal of een auto in beeld hebben gebracht, voor het contrast. Of een schoorsteen of elektriciteitsmast. In mijn beleving zou het de achterliggende gedachte van behoud en bescherming nog sterker hebben gemaakt, schrijnender de realiteit. Je kunt niet laten zien hoe iets was zonder ook te laten zien hoe het nu is. En hoezeer de beelden alleen maar willen laten zien hoe het ooit was, voorbij de volgende heuvel kan goed een graafmachine aan het werk zijn of uitzicht over een van de vele palmolieplantages.
Veel foto’s die hij maakte tijdens andere projecten laten de misstanden zien in de wereld. Nu vond het hij tijd zich meer te gaan richten op voorlichting en conservatie. Naast het oprichten van Institutio Terra, een organisatie die zich inzet in het herstel van het Braziliaanse regenwoud, is het fotoproject Genesis daarvan het resultaat.