Stalbrand Bloemerstraat Nederweert

Ik zit in mijn auto onder een boom. Het portier staat open en naast mij in de heg rondom de boerderij hoor ik het constante getjilp van mussen. Een vrachtwagen stopt voor het erf met nog meer ijzeren schermen voorzien van zwart plastic. Tegen pottenkijkers, zoals ik. Boven de schermen uit is een kraan te zien die met zijn grote opengesperde bek de ijzeren platen van het dak lostrekt. Verzekeringsagenten met mappen onder hun arm lopen op en rond het erf en nemen de schade op. Dan is het stil, met uitzondering van het gestage gebrom van een dieselmotor. Ik kijk op mijn horloge en zie dat het half 12 is. Lunchpauze misschien? Of ze moeten wachten op verdere instructies, want vanuit het midden van de afgebrande stal stijgt meer en meer rook op.

Op mijn telefoon lees ik dat de brandweer in de ochtend nog een keer extra heeft moeten nablussen. Het was een flinke stalbrand en een van de twee stallen is compleet verwoest. 4600 varkens zijn levend verbrand of gestikt in de rook. Ik kan ze niet zien, want dat is niet gewenst. De nog levende varkens in de stal ernaast trouwens ook niet. Op het erf blaft een hond. De eigenaar van een van de vrachtwagens vraagt of ik zijn voertuig ook op de foto heb staan. Misschien hoopt hij dat de foto ergens gepubliceerd wordt en dat zijn auto met bedrijfsnaam goed te zien zal zijn. ‘Voor al uw sloopwerken, asbest en calamiteiten, 24/7’.

Afgezien van de dieselmotor hoor ik nu niks meer, behalve de vogels. Het is heel stil, bijna vredig. Ik stap uit en loop nog een keer over de weg langs de stallen en het woonhuis. De toegang tot het erf is voor heel even open, maar er is niks te zien. De afgebrande stal is een puinhoop en daarvoor staan allerlei auto’s en containers. Het is moeilijk voor te stellen dat daar 4600 varkens liggen. Een boer uit de omgeving zegt dat er 600 meer varkens in de stal zaten dan toegestaan.

Terwijl ik kijk naar de stal zet een jongen de rekken met zwart plastic weer op zijn plaats. Hij glimlacht even naar me. Ik maak nog een paar foto’s en besluit dan maar weer naar huis te gaan. Twee stallen met 4600 dode en 3000 levende varkens. Ik heb ze niet gezien en ik heb ze niet gehoord.

Afgebrande varkensstal Nederweert
Stalbrand Nederweert waarbij 4600 varkens om het leven kwamen

Op de website van Nederweert24 staan een paar dronefoto’s van de afgebrande varkensstal waarop goed te zien is hoe groot de stal was en de puinhoop die het nu is. Onder die puinhoop liggen dus 4600 dode varkens.