Walker Evans ‘First and Last’

Boek Walker Evans 'First and Last'

De eerste naam die in me opkomt als iemand me vraagt naar een bekende fotograaf is die van Walker Evans. Niet zo vreemd want het eerste fotoboek dat ik ooit kocht was van deze Amerikaanse fotograaf, First and Last. Mooie verstilde platen die je op dezelfde manier zou moeten bekijken als Evans dat deed:

‘Stare. It is a way to educate your eye, and more. Stare, pry, listen, eavesdrop. Die knowing something. You are not here long.’

Walker Evans

In 1990 bezocht ik in Venetië een expositie met werk van Evans. We waren daar op vakantie toen ik opeens een van zijn foto’s zag hangen aan een muur in een klein straatje. Een muurposter, een van de vele die Evans in zijn leven heeft gefotografeerd. Ik kocht er ook de catalogus, maar het boek First and Last blijft toch het mooiste boek dat ik van hem heb, mede door het grotere formaat en de mooie zachte warme tint van de prints.