Wasknijpers

Wasknijpers aan waslijn

Wasknijpers als speelgoed

Kinderen spelen soms met wasknijpers. Op internet staan veel pagina’s met tips over wat je verder zoal kunt doen met wasknijpers en wat je ermee kunt maken. Zelf gebruik ik ze om zakken nootjes of rijst mee dicht te houden en er liggen een paar halve houten wasknijpers onder de voetjes van een kast zodat hij waterpas staat. In de slaapkamer hou ik er de gordijnen mee op hun plek zodat de kat ze niet opzij schuift als ze op de vensterbank springt. En natuurlijk gebruik ik ze om de was mee op te hangen. Eén flink setje wasknijpers per mensenleven is genoeg. Als ze van hout zijn kunnen ze zelfs meerdere mensenlevens mee.

Wasknijpers in de kunst

De wasknijper heeft ook een aantal kunstenaars geïnspireerd. Op de Centre Square Plaza in de Amerikaanse stad Philadelphia staat sinds 1976 een grote wasknijper van kunstenaar Claes Oldenburg, (eerste foto) en sinds 2008 in Luik in park Chaudfontaine van kunstenaar Mehmet Ali Uysal een wasknijper die een flinke lap met gras begroeide grond bij elkaar ‘knijpt’.

De wasknijper op de tweede foto heeft als titel Skin 4 en staat in een park in Zweden. In tegenstelling tot Claes Oldenburg hield Mehmet Ali Uysal het niet bij één wasknijper maar knijpt de knijper op verschillende plekken in de wereld stukken grond en muur bij elkaar.

Foto’s via Wikipedia